1-6 اهمیت پرداختن به تجارت خارجی و نحوه تأثیر آن بر کیفیت محیط زیست
آزادسازی تجاری از ابزارهای اصلی جهانی شدن، باعث همبستگی بیشتر و ادغام سریعتر اقتصادی کشورها میشود. تجارت آزاد منجر به شکلگیری نظام تولید کشورها بر پایه مزیت نسبی شده و به تبع آن از منابع موجود در کشور به نحو کاراتری استفاده خواهد شد. نکتهای که در این میان قابل تأمل است، آثار و تبعات تجارت میباشد که در چند سال اخیر، موجبات تحولات چشمگیری در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و حقوقی و به تبع آن زیستمحیطی ملل مختلف بوده است.
شرایط خاص اقتصاد ایران با اعمال تحریمهای اخیر علیه برنامه هستهای کشور بخش تجاری کشور را با مشکل مواجه کرده است. با توجه به اینکه بیش از 80% از درآمدهای اقتصادی کشور وابسته به درآمد حاصل از صادرات نفت خام میباشد و بخش تولید کشور وابسته به واردات کالاهای سرمایهای و واسطهای میباشد در شرایط تحریمی و محدودیت ارتباطات بینالمللی، توجه به نقش تجارت خارجی در تحولات زیستمحیطی ضرورت مییابد. (رستگاری، 1390).
1-7 ضرورت توجه به توسعه مالی
موارد زیر، ضرورت توجه به توسعه مالی را با توجه به شرایط اقتصاد جهانی توصیف میکنند:
گسترش اهمیت و نقش بازارهای مالی در اقتصاد ملی و منطقهای
همگرایی و رابطه بلندمدت رشد اقتصادی و توسعه مالی، جهت افزایش انگیزه کشورها در تدوین برنامههای توسعه مالی
گسترده شدن نقش پول و اعتبار در فعالیتهای اقتصادی کشور
روند رو به رشد توسعه بازارهای مالی دنیا (افضلی ابرقویی، 1388).
توسعه بازار مالی یک عامل مهم در حرکت به سمت رشد اقتصادی، به ویژه در اقتصادهای نوپا محسوب میشود. این پدیده میتواند از یک سو به افزایش کاریی سیستم مالی و از سویی دیگر بر فعالیتهای اقتصادی، تقاضای انرژی و کیفیت محیط زیست اثرگذار باشد (مرادپور اولادی، ابراهیمی و ترکماناحمدی، 1391).
بخش مالی دو بازار (پول و سرمایه) را از چهار بازار اصلی موجود در اقتصاد (بازار کالا، کار، پول و سرمایه) در بر میگیرد. این بخش به علت ایفا کردن نقش مفید واسطهای در تخصیص بهینه منابع به همه بخشهای اقتصاد از جمله بخش واقعی (شامل بازارهای کالا و کار)، به وسیله کاهش دادن هزینههای تأمین مالی و همچنین، تشویق پساندازها و استفاده کارا از آنها، سهم عمدهای در رشد بلندمدت اقتصادی دارد. بنابراین، با توجه به اهمیت ارتباط میان توسعه مالی و عملکردهای اقتصادی، از جمله رشد اقتصادی (از طریق اعطای اعتبارات مالی به بخش خصوصی)[4] و تجارت بینالملل، در این مطالعه، توسعه بخش مالی کشور مورد بررسی قرار میگیرد (راستی، 1389).
1-8 اهداف تحقیق
بررسی وجود رابطه بلندمدت میان متغیرهای عوامل توسعه اقتصادی، مصرف انرژی، توسعه مالی، توسعه سیاسی، تجارت بینالمللی و کیفیت زیستمحیطی در ایران
آزمون اثر نهایی توسعه اقتصادی، مصرف انرژی، توسعه مالی، توسعه سیاسی و باز بودن تجاری بر روی انتشارات CO2
ارائه یک بسته سیاستی جامع زیستمحیطی، تجاری، مالی و اقتصادی جهت حفظ رشد اقتصادی در ایران
1-9 فرضیههای تحقیق
متغیرهای توسعه اقتصادی، مصرف انرژی، توسعه مالی، باز بودن تجاری و انتشار گاز CO2 همانباشته هستند. به این معنا که میان متغیرها رابطه بلندمدت وجود دارد.
متغیرهای توسعه اقتصادی، مصرف انرژی، توسعه مالی و باز بودن تجاری تأثیر مثبتی بر میزان انتشار آلاینده دیاکسید کربن کشور دارند و موجب تخریب محیط زیست میگردند.1-10 روشها و فنون اجرایی تحقیق
در این تحقیق، گردآوری اطلاعات، به روش مطالعه اسنادی (کتابخانهای) و تحلیل آن به شیوه کمی انجام میپذیرد.
دادههای مربوط به تولید ناخالص داخلی واقعی، مصرف انرژی سرانه، اعتبار داخلی اعطایی به بخش خصوصی، تجارت خارجی (صادرات+واردات)، متغیر توسعه سیاسی (دموکراسی) و انتشارات سرانه CO2 از شاخصهای توسعه جهانی بانک جهانی و دادههای بانک مرکزی ایران استخراج شدهاند. نمونه مطالعه حاضر شامل دادههای سری زمانی در دوره 1389-1350
سایت های دیگر :
e-space: nowrap; overflow: hidden; position: relative; width: 521px; left: 3px;"> |