مقدس و رئیسی استبرق(۱۳۹۱) به بررسی نشت از سد نهرین واقع در استان یزد و کنترل آن در چهار حالت استفاده از تشک رسی، استفاده از سپر مرکزی، استفاده از دو سپر در جناحین و بدون استفاده از موارد ذکر شده با بهره گرفتن از مدل Seep/w پرداختند. نتایج نشان داد که استفاده از تشک رسی بیشترین کارایی را در کاهش دبی نشت از پی و گرادیان خروجی دارد و استفاده از سپر در مرکز سد بیشترین تأثیر را در کاهش نشت از بدنه سد دارا میباشد.
نورائی نژاد و همکاران(۱۳۹۲) به مقایسه داده های تئوری و عملی سطح ایستابی آب درون پیزومترهای سد شاه قاسم در استان کهگیلویه و بویراحمد پرداختند. داده های عملی سطح ایستابی توسط دستگاه سوند اندازه گیری شدند و داده های تئوری از مدل و تحلیل کردن سد موردنظر در نرم افزار Seep/w با تراز آب دریاچه ۲۷/۱۸۸۷ متر بدست آمد. مقایسه داده های تئوری و عملی نشان داد در بعضی از پیزومترها اختلاف بین داده عملی و داده بدست آمده از نرم افزار Seep/w زیاد است. آنها گزارش کردند که بخشهایی از سد از نقطه نظر تراوش و نشت عملکرد نامناسبی دارد.
۲-۵- تحقیقات انجام شده پیرامون رنگهای آرایشی و رنگ ویولت کوواسول
۲-۵-۱- رنگهای آرایشی
رنگ یکی از خصوصیات مهم در محصولات آرایشی است که استفاده از آنها در محصولات آرایشی به عنوان یک عمل متداول جهت ایجاد زیبایی در محصولات آرایشی مورد توجه است. بهخصوص استفاده از رنگهای سنتزی به عنوان قابل اطمینانتربن و مقرون به صرفهترین روش ارائه رنگ به محصولات آرایشی در نظر گرفته می شود. با این حال، اکثر رنگ ها اثرات سوء بر بدن انسان دارند. در سالهای اخیر، افزایش شدید بیماریهای پوستی به عوامل رنگدهی در محصولات آرایشی ارتباط داده شده اند (آهلستروم[۴۲]، ۲۰۰۵).
۲-۵-۱-۱- انواع رنگهای آرایشی
رنگهای آرایشی به سه دسته آلی، معدنی و طبیعی تقسیم میشوند:
الف) رنگهای آلی[۴۳]
رنگهای آلی در اصل قطران زغال سنگ و یا آنیلین نامیده میشوند زیرا آنها را از منابع زغال سنگ استخراج می کنند. با این حال، امروزه تقریباً همه رنگهای آلی مصنوعی هستند و به صورت محلول در آب، محلول در چربی و یا عوامل غیر قابل حل در انواع سایهها در دسترس هستند.
ب) رنگهای معدنی[۴۴]
این دسته از رنگ های آرایشی، رنگهایی هستند که از ترکیبات فلزی نامحلول تشکیل شده اند که برخی از آنها از منابع طبیعی مانند زمین (به عنوان مثال خاک چینی، رسوبات کربن، اکسیدهای آهن، اولترامارینها[۴۵]، اکسید کروم سبز، میکا[۴۶]، تیتانیوم دیاکسید، اکسید روی، کائولین خاک رس و غیره) و برخی از آنها پس از پیوند خوردن با عناصر دیگر در معرض حرارت بالا و گاهی اوقات شیمیایی، به دست میآیند.
گاهی اوقات اشتباهاً رنگهای طبیعی به عنوان رنگدانههای معدنی[۴۷] که از زمین به دست میآیند شناخته میشوند که این طبیعی به شمار نمیآید چرا که آنها معدنی هستند و در سطح ملکولی توسط تهیهکنندگان تغییر داده شده اند و ما آنها را طبیعی مینامیم هر چند حتی این از لحاظ فنی درست نیست.
رنگهای معدنی مانند رنگهای آلی خطراتی برای سلامت ندارند. با این حال، رنگهای معدنی در گستره وسیعی از سایهها در دسترس نمیباشند و قابل حل در آب نیستند که این مسئله دامنه کاربرد آنها را محدود می کند.
پ) رنگهای طبیعی[۴۸]
رنگهای طبیعی به دو صورت در دسترس هستند: یا مستقیمأ از منابع حیوانی یا گیاهی بدست میآیند و یا اینکه بصورت غیرمستقیم از این منابع تهیه میشوند. دانهها (آناتو[۴۹])، ریشهها (زردچوبه)، کربوهیدراتها[۵۰] (کارامل)، برگها و ساقهها[۵۱] (حنا)، نباتی (از قبیل آب میوههای قرمز کلم چغندر و عصاره روغن هویج)، میوه ها (آب انگور)، جلبکها (بتاکاروتن[۵۲]) و حشرات (کارمین[۵۳]) از جمله این رنگها هستند.
این مسئله مهم است که به یاد داشته باشیم استفاده از رنگهای کاملاً طبیعی همیشه امکان پذیر نیست، چرا که دامنه کاربرد آنها محدود است چون آنها فقط قابل حل در آب هستند. علاوه بر این، آنها در برابر نور پایدار نیستند بنابراین به راحتی کم رنگ و محو میشوند. برخی از رنگ های طبیعی با وجود اینکه به خوبی عمل می کنند و یک جایگزین بسیار ایمن برای بسیاری از رنگهای سرطانزا در نظر گرفته شده اند (که معمولاً از حیوانات مشتق شده اند)، از لیست رنگهای مورد تأیید اتحادیه اروپا[۵۴] حذف شده اند. یک نمونه از آنها کارمین (سوسک له شده) است که در حال حاضر تقریباً به رنگ قرمز در همه جا توسط صنعت محصولات آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از رنگهای طبیعی ارزش افزوده به محصولات میدهد به دلیل اینکه امروزه مشتریان نسبت به استفاده از محصولات طبیعی تمایل بیشتری دارند.
از جمله رنگهای آرایشی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
- سودان اورانژG [۵۵]: نارنجی
-
- سودان یلو ۳g[56]: زرد
-
- تولوئیدن رد[۵۷]: قرمز
-
- تراپائولین O[58]: نارنجی
-
- اسید رد ۳۳: قرمز
-
- اسید بریلیانت رد: قرمز
-
- اسید بریلیانت یلو g: زرد
-
- بتا کاروتن: نارنجی
-
- استازانتین[۵۹]: نارنجی
-
- ویکتوریا بلو B: آبی
-
- فلورسئین سدیم[۶۰]: زرد
-
- آلیزارین: قرمز
-
- آنتراکینون بلو: آبی
-
- فتالوسیانین[۶۱]: آبی
-
- کروستین: زرد
-
- آناتو: نارنجی
-
- روبیزانتین[۶۲]: زرد
-
- کارمین: قرمز
-
- اولترامارین: آبی
-
- کارامل: قهوهای
-
- گوآنین[۶۳]: سفید
-
- ویولت کوواسول: بنفش
به طور کلی رنگهای آلی که از سنتزهای شیمیایی به دست میآیند، یک سری مزایا از جمله: پایداری بیشتر، دامنه وسیعتری از رنگها و قیمتهای رقابتیتر نسبت به رنگهای طبیعی دارند . تقسیم بندی دیگری نیز برای رنگها از نظر قدرت حلالیت وجود دارد که از این منظر آنها به دو دسته محلول در آب و محلول در چربی تقسیم میشوند.
۲-۵-۱-۲- ویولت کوواسول
ویولت کوواسول (شکل (۲- ۱- الف)) یک رنگ آنیونی آنتراکینون است که به عنوان یک عامل رنگدهنده در محصولات آرایشی استفاده می شود که دارای فرمول مولکولی C21H14NO6NaS و جرم ملکولی ۳۹/۴۳۲ میباشد. ویولت کوواسول به نامهای دیگری نیز شناخته می شود از قبیل؛ سدیم ۴-](۹و۱۰- دی هیدرو-۴-هیدروکسی-۹و۱۰-دی اکسو-۱-آنتراسنیل) آمینو[ تولوئن-۳-سولفونات، نمک مونوسدیم ۲-](۹و۱۰- دی هیدرو-۴-هیدروکسی-۹و۱۰-دی اکسو-۱-آنتراسنیل) آمینو[-۵-متیل بنزن سولفونیک اسید، نمک مونوسدیم بنزن سولفونیک اسید ۲-](۹و۱۰- دی هیدرو-۴-هیدروکسی-۹و۱۰-دی اکسو-۱-آنتراسنیل) آمینو[-۵-متیل ، نمک مونوسدیم ۱و۵-بیس (اورتو-سولفو-پارا-تولوئینو) آنتراکینون ، نمک مونوسدیم ۱-هیدروکسی-۴-(سولفو-پارا-تولوئینو)-آنتراکینون ، ۱(۲-سولفو-پارا-تولوئیدینو)۴-هیدروکسی-آنتراکینون ، ویولت ۱۱۳۶۲[۶۴]، اسید ویولت ۴۳[۶۵]، اسید آلیزارین ویولتr [۶۶]، اسید ویولت آنتراکینون[۶۷]، آلیزارین ویولانولr [۶۸]، آلیزارین بریلیانت ویولتr [۶۹]، آلیزارین آیریزولr [۷۰]، آلیزارین آیریزول rd و آکوکینون بلوir.
ویولت کوواسول یک رنگ تولید شده از قطران زغال سنگ است و میتوان آن را از طریق سولفوناسیون آنتراکینون رنگی ۱- هیدروکسی-۴-(پارا-تولوئیدینو) آنتراکینون نشان داده شده در شکل (۲- ۱- ب) و تبدیل آن به نمک سدیم تولید کرد. در سال ۱۹۸۰، در ایالات متحده آمریکا، ویولت کوواسول به مقدار بیش از ۱۰۳×۵/۴ کیلوگرم توسط سایمن[۷۱] و همکارانش تولید شد.
ویولت کوواسول در روشنایی روز به رنگ بنفش مایل به آبی و در نور مصنوعی (تنگستن) کمی به رنگ قرمز تمایل دارد و در الکل و آب محلول است. با توجه به بخشنامه کمیته اروپا، ویولت کوواسول (به عنوان CI 60730) عامل رنگ است که در محصولات آرایشی استفاده می شود و نباید با نقاط مخاطی بدن تماس داشته باشد و برای استفاده بدون محدودیت در تمام دستههای لوازم آرایشی به جز خط چشم و رژ لب بکار می رود. آلومینیوم موجود در رنگ حاصل از قطران زغال سنگ نمی تواند در لوازم آرایشی مورد استفاده قرار گیرد. گزارشی درمورد حساسیت پوستی، التهاب چشمی و سمیت تولیدمثل و رشد از ویولت کوواسول هنوز منتشر نشده است.
ویولت کوواسول به وسیله کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالای فاز برگشتی جفت-یون و از طریق اشعه UV-Vis قابل شناسایی است.