۶۱/۶
۱۴/۵
۶۶/۴
۵۷/۳
۹۹/۳
۰۳/۳
۱۷/۷
۶۰/۵
۳۰/۵
۰۳/۴
۵۱/۴
۳۷/۳
۲۳/۴-
۵۸/۲-
۶۰/۳-
۹۵/۱-
۲۶/۳-
۶۲/۱-
۶۰/۴-
۴۳/۳-
۹۹/۳-
۸۶/۲-
۶۶/۳-
۵۷/۲-
مقادیر بحرانی آماره Fتوسط نارایان (۲۰۰۵) و مقادیر بحرانی آماره t توسط پسران و همکاران (۲۰۰۱) تعیین شده است. K تعداد متغیرها در مدل ARDL است. نمایانگر آماره F مربوط به مدل با عرض از مبدأ غیرمقید و بدون روند میباشد، نمایانگر آماره F مربوط به عرض از مبدأ غیرمقید میباشد و روند مقید است و نمایانگر آمارهFمربوط به مدل با عرض از مبدأ و روند غیرمقید میباشد. به طور کلی در مدلی که بر اساس Ln Aنرمالیزه شده است، و ، آماره t جهت آزمون برابری صفر ضریب به ترتیب با روند غیر مقید و بدون روند میباشد.
در جدول (۴-۲-۵) نتایج آزمون کرانههاارائه شده است. آماره های به دست آمده از این آزمون با مقادیر بحرانی جداول (۴-۲-۴) مقایسه می شود. اگر آماره محاسباتی بزرگتر از مقدار بحرانی کرانه بالا باشد، میتوان بدون توجه به درجه همجمعی متغیرها (I(0)یا I(1)) فرض صفر مبنی بر عدم وجود رابطه همجمعی را رد نمود. اگر آماره آزمون پائینتر از مقدار بحرانی کرانه پائین قرار گیرد، فرض صفر را نمی توان رد نمود. نهایتاً اگر آماره آزمون بین کرانههای بالا و پائین قرار گیرد نتیجه آزمون نامشخص میباشد.
مشاهده می شود که برای هر دو مدل بهرهوری کل عوامل تولید بخش کشاورزی در سطر اول و دوم جدول، آماره بزرگتر از مقادیر بحرانی جدول (۴-۲-۴) میباشد. از این رو مقدار عددی این آماره در سطح معناداری ۱% نشان دهنده وجود رابطه همجمعی در هر دو مدل تحقیق میباشد. بر اساس آماره رابطه همجمعی برای هر دو مدل تحقیق در سطح معنیداری ۵% قابل رد نمی باشد. آماره مؤید وجود رابطه همجعی درسطح معناداری ۵% در مدل دوم می باشد، اما مطابق این آماره در مدل اول وجود رابطه همجمعی در سطح معنادارای ۱۰% قابل رد نمی باشد. همانگونه که مشاهده می شود آماره نیز در هر دو مدل بزرگتر از مقدار بحرانی جدول در سطح معناداری ۱% است و آماره بزرگتر از مقدار بحرانی جدول در سطح معناداری ۵% است. با توجه به نتایج مذکور میتوان گفت که نتایج آزمون کرانهها مؤید رابطه همجمعی در هر دو مدل تحقیق میباشد.
جدول ۴-۲-۵ آزمون کرانهها جهت بررسی روابط همجمعی