تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب:
فصل اول: مقدمه
1- مقدمه……………………………………………………………………………………….. 2
فصل دوم: بررسی منابع
2- 1- کشاورزی پایدار………………………………………………………………………….. 5
2-2- کشت مخلوط……………………………………………………………………………… 7
2-2 -2 مزایای کشت مخلوط…………………………………………………………………. 8
2-2 -2-1 افزایش عملکرد……………………………………………………………………… 8
2-2 -2-2کاهش خسارت ناشی از آفات و بیماریها………………………………………….. 9
2-2-2-3 حفاظت خاک………………………………………………………………………….. 9
2-2 -2-4 کنترل علف های هرز……………………………………………………………….. 10
2-2-2-5 بهبود حاصلخیزی و افزایش نیتروژن خاك………………………………………… 11
2-2-3 معایب کشت مخلوط…………………………………………………………………. 11
2-2-3-1 تفاوت نیازهای غذایی……………………………………………………………… 11
2-2-3-2 تفاوت عملیات زراعی……………………………………………………………….. 12
2-2-3-3 محدودیت استفاده از ماشین آلات کشاورزی…………………………………….. 12
2-2-3- 4 ایجاد رقابت بین گونهای…………………………………………………………….. 12
2-2-4 ارزیابی کشت مخلوط………………………………………………………………….. 13
2-2-4-1 نسبت برابری زمین…………………………………………………………………. 14
2-2-5 اهمیت کشت مخلوط لگوم و گراس…………………………………………………… 14
2-3-1 کاربرد کودهای شیمیایی و بیولوژیک در کشاورزی…………………………………… 15
2-3-2 کودهای بیولوژیک……………………………………………………………………….. 17
2-3-3 باکتری های حل کننده فسفات…………………………………………………………. 19
2-3-4 کود فسفر زیستی……………………………………………………………………….. 20
2-3-5 اهمیت و نقش کود زیستی فسفر………………………………………………………. 21
2-3-6 مکانیسم عمل باکتریهای محرک رشد گیاه……………………………………………… 22
2-3-6-1 تثبیت بیولوژیکی نیتروژن………………………………………………………………. 23
2-3-6-2 افزایش فراهمی عناصر غذایی…………………………………………………………. 23
2-3-6-3 حلالیت فسفر……………………………………………………………………………… 24
2-3-6-4 اثرات باکتریهای محرک بر رشد و مورفولوژی ریشه………………………………….. 25
2-3-6-5 تولید هورمون های گیاهی……………………………………………………………… 25
2-3-6-6 تحریک همزیستی بین گیاه و قارچ……………………………………………………….. 26
2-4 ذرت………………………………………………………………………………………………. 26
2-4-1 گستردگی گیاه ذرت………………………………………………………………………… 27
2-4-2 دلایل اهمیت ذرت در بین گیاهان زراعی………………………………………………… .28
اکولوژی ذرت……………………………………………………………………………………………. 28
2-5 خلر…………………………………………………………………………………………………. 29
2-5-1 اکولوژی خلر……………………………………………………………………………………… 30
2-5-2 ارزش غذایی و ترکیب شیمیایی گیاه خلر………………………………………………… 31
2-6 تأثیر کشت مخلوط بر عملکرد……………………………………………………………………. 32
2-7 تأثیر کشت مخلوط بر کیفیت علوفه………………………………………………………. 38
2-8 ارزیابی کشت مخلوط……………………………………………………………………………. 42
2-9 تأثیر کود فسفر زیستی بر عملکرد و کیفیت علوفه……………………………………………. 43
فصل سوم: مواد و روش ها
3- 1 مشخصات محل انجام آزمایش………………………………………………………………. 52
3-1-1 موقعیت جغرافیایی…………………………………………………………………………….. 52
3-1-2 اقلیم…………………………………………………………………………………………….. 52
3-2-2 مشخصات خاک محل آزمایش…………………………………………………………… 53
3-3 طرح و تیمارهای آزمایشی……………………………………………………………………. 53
3-4 ارقام مورد استفاده …………………………………………………………………………….. 54
3-5 مراحل انجام آزمایش…………………………………………………………………………….. 55
3-5-1 تهیه زمین……………………………………………………………………………………… 55
3-5-2 کاشت…………………………………………………………………………………………… 55
3- 5-3 تنک و وجین کردن……………………………………………………………………….. 56
3-5-4 عملکرد و اجزای عملکرد دانه…………………………………………………………….. 56
3-5-5 ارزیابی کیفیت علوفه…………………………………………………………………………. 56
3-5-6 ارزیابی کشت مخلوط……………………………………………………………………….. 57
3-6 تجزیه آماری……………………………………………………………………………………… 58
فصل چهارم : نتایج و بحث
4-1 ذرت……………………………………………………………………………………………….. 60
4-1-1 وزن هزار دانه…………………………………………………………………………………. 60
4-1-2 تعداد ردیف در بلال ذرت…………………………………………………………………… 62
4-1-3 تعداد دانه در ردیف ذرت………………………………………………………………….. 62
4-1-4 عملکرد دانه ذرت………………………………………………………………………….. 64
4-1-5 عملکرد بیولوژیک ذرت………………………………………………………………………. 68
4-1-6 شاخص برداشت……………………………………………………………………………. 60
4-2 خلر………………………………………………………………………………………………… 73
4-2-1 تعداد غلاف در بوته خلر……………………………………………………………………….. 73
4-2-2 تعداد دانه در غلاف خلر…………………………………………………………………………. 75
4-2-3 وزن هزار دانه خلر……………………………………………………………………………… 77
4-2-4 عملکرد دانه خلر………………………………………………………………………………. .78
4-2-5 عملکرد بیولوژیک خلر………………………………………………………………………….. 81
4-2-6 شاخص برداشت خلر……………………………………………………………………….. 83
4-3 ارزیابی کشت مخلوط………………………………………………………………………….. 84
4-4 ویژگی های کیفی علوفه……………………………………………………………………….. 85
4-4-1 درصد ماده خشک قابل هضم (DMD)………………………………………………………. 85
4-4-2 الیاف نامحلول در شوینده های خنثی (NDF)…………………………………………… 89
4-4-3 الیاف نامحلول در شوینده های اسیدی (ADF)…………………………………………. 93
4-4-4 کربوهیدراتهای محلول در آب (WSC)……………………………………………………. 94
4-4-5 پروتئین خام (CP)…………………………………………………………………………… 97
4-4-6 در صد خاکستر (Ash)…………………………………………………………………….. 101
4-5- نتیجه گیری…………………………………………………………………………………….. 102
پیشنهادات……………………………………………………………………………………………. 104
فصل پنجم : منابع
5-1 منابع……………………………………………………………………………………………… 106
چکیده:
به منظور بررسی اثرات کودهای فسفری زیستی و شیمیایی بر عملکرد و کیفیت علوفه در کشت مخلوط ذرت و خلر، در سال زراعی 89-1388 به طور همزمان دو آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان و مزرعه مجتمع اقتصادی کمیته امداد امام خمینی (ره) دشتکار در بردسیر کرمان به اجرا درآمد. آزمایش در هر دو محل، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوكهای كامل تصادفی با چهار تكرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل چهار سطح کود فسفری (فسفر زیستی، فسفر شیمیایی، 50 درصد فسفر زیستی +50 درصد فسفر شیمیایی و شاهد) و پنج الگوی کشت به روش جایگزینی (ذرت خالص و نسبتهای 75:25، 50:50 و 25:75 از ذرت و خلر و خلر خالص) بودند. تجزیه مرکب دادهها نشان داد که اثر مکان بر عملکرد و اجزای عملکرد به جز وزن هزار دانه ذرت و خلر معنیدار شد، به طوریکه وزن هزار دانه، عملکرد دانه و بیولوژیک و شاخص برداشت ذرت در کرمان به ترتیب 10، 19، 17 و 21 درصد بیشتر از بردسیر بود. در مقابل، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک خلر در بردسیر به ترتیب 42، 5 و 7 درصد بیشتر از کرمان بود. تاثیر نسبتهای مختلف کشت مخلوط و کودهای فسفری بر وزن هزار دانه، تعداد دانه در ردیف، عملکرد دانه و بیولوژیک و شاخص برداشت ذرت معنیدار شد. برهمکنش نسبتهای مختلف کشت مخلوط و کودهای فسفری بر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه و بیولوژیک و شاخص برداشت خلر معنیدار گردید و حداکثر آنها از کشت مخلوط 25:75 ذرت و خلر، توام با مصرف50 درصد فسفر زیستی +50 درصد فسفر شیمیایی حاصل گردید. ارزیابی نسبت برابری زمین نشان داد که اجرای نسبتهای مختلف کشت مخلوط سبب افزایش نسبت برابری زمین به بیش از یک گردید و بیشترین آن (15/2) در کشت مخلوط 25:75 ذرت و خلر مشاهده شد. کربوهیدراتهای محلول در آب، قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، درصد خاکستر، الیاف شوینده خنثی، الیاف شوینده اسیدی به شدت تحت تاثیر نسبتهای کشت قرار گرفتند و اعمال کودهای فسفری نیز بر آنها به جز درصد خاکستر تاثیر معنیداری داشت. قابلیت هضم ماده خشک، کربوهیدراتهای محلول در آب و پروتئین خام علوفه تحت تاثیر برهمکنش نسبتهای کاشت و کود فسفری قرار گرفت. نسبتهای مختلف کشت مخلوط ذرت و خلر نسبت به کشت خالص آنها دارای کیفیت علوفه بالاتری بودند که کیفیت برتر به دلیل قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، کربوهیدراتهای محلول در آب و درصد خاکستر بالاتر و الیاف شوینده خنثی و الیاف شوینده اسیدی پایینتر در کشت مخلوط ذرت و خلر بود. کاربرد کود زیستی فسفر توام با فسفر شیمیایی، بهبود کیفیت علوفه را به همراه داشت.
فصل اول: مقدمه
1- مقدمه
افزایش جمعیت جهان، تخریب منابع طبیعی و به دنبال آن نیاز مبرم به افزایش تولیدات غذایی، منجر به ایجاد فشار بر منابع طبیعی شده و پایداری سیستمهای كشاورزی را تهدید میكند (Liebman and Davis, 2000). بنابراین نیاز به طراحی و اجرای سیستمهای برخوردار از پایداری و عملكرد بالا یک ضرورت محسوب میشود (Agegnnehu et al., 2006). از این رو علاوه بر افزایش تولیدات كشاورزی از طریق افزایش سطح زیر كشت و عملكرد در واحد سطح، باید از عامل زمان و مكان در تولید محصولات زراعی، یعنی اجرای كشت مخلوط نیز استفاده گردد (Banik et al., 2006). نظام کشت مخلوط، با افزایش تعداد گونه در واحد سطح، به عنوان یک راه حل برای افزایش تولید در کشاورزی پیشرفته، پیشنهاد شده است (Brummer, 1998). در این راستا انتخاب گیاهانی كه كمترین رقابت را در یك موضع رشد[1] با هم داشته باشند، گام عمدهای محسوب میشود. بهرهبرداری بیشتر از عوامل محیطی نیازمند تیپ ایدهآل گیاه زراعی است، که قادر باشد در كمترین زمان تمام موضع رشد ممكن را به طور كامل اشغال كند و از منابع و امكانات محیطی استفاده بیشتری ببرد (Banik et al., 2006).
یكی از دلایل اصلی برتری كشت مخلوط بر كشت خالص این است كه در اغلب موارد تولید بیشتری از آن در مقایسه با كشت خالص، از همان مقدار زمین بدست میآید (Brummer, 1998). افزایش تولید در كشت مخلوط را میتوان به كاهش رشد علفهای هرز، كاهش خسارت آفات و بیماریها و استفاده بهینهتر از منابع نسبت داد (Liebman and Davis, 2000). در كشت مخلوط گرامینهها با لگومها، گرامینهها با برخورداری از ریشههای افشان، ساختمان خاك را اصلاح نموده و از این طریق از فرسایش آبی خاک جلوگیری میكنند (Lazanyi, 2000) و لگومها نیز با برخورداری از ریشه عمودی گرایش به نفوذ در اعماق خاك دارند. بنابراین وجود یك گراس همراه با یك لگوم، در حفاظت خاك نقش مهمی ایفا میكند.
ذرت (Zea mayse L.) به دلیل قدرت سازگاری بالا میتواند با گیاهان زیادی به صورت مخلوط کشت گردد (Yazdani et al., 2009)، به طوری که در مناطق گرمسیری آمریکای لاتین ٦٠ درصد کشت ذرت به صورت زراعت مخلوط انجام میشود (Francis and Decoteau, 1993). در چند دهه اخیر افزایش کاربرد کودهای شیمیایی نیتروژنی موجب شده است بقولات علوفهای نظیر خلر (Lathryrus sativas L.) که با تثبیت بیولوژیک نیتروژن به حاصلخیزی خاک کمک میکنند، فراموش شوند. در حالی که، این گیاه از پتانسیل بالای تولید علوفه، توان رشد در خاکهای غیر بارور و فرسایش یافته برخوردار است و بدلیل دوره رشد کوتاه، برای تولید علوفه و مدیریت واحد زراعی مناسب میباشد (Lazanyi, 2000).
در نیم قرن گذشته مصرف كودهای شیمیایی عملكرد بسیاری از محصولات زراعی را افزایش داده، ولی ثبات زیست محیطی ناشی از مصرف بیش از حد این كودها و عدم واكنش اغلب این محصولات به مصرف مقادیر بیشتر كودها، تولیدات مواد غذایی را در دهههای آینده با مشكل مواجه خواهد ساخت. توجه به كودهای زیستی به عنوان جایگزینی برای كودهای شیمیایی، به منظور افزایش حاصلخیزی خاك در كشاورزی پایدار به عنوان یک رویکرد جدید مطرح شده است (Alikhan et al., 2009). كودهای بیولوژیكی شامل انواع ریز موجودات آزادزی هستند كه توانایی تبدیل عناصر غذایی اصلی را از فرم غیر قابل جذب به فرم قابل جذب طی فرایندهای بیولوژیكی دارند و منجر به توسعه سیستم ریشهای و جوانهزنی بهتر بذور میگردند (Arpana et al., 2002). آسیبهای زیست محیطی، تغییر ساختار شیمیایی، فیزیكی و زیستی خاك و مشكلات بهداشتی سبب بازگشت به كودهای آلی با تغییراتی در قالب كشاورزی ارگانیك گردید. استفاده از كودهای زیستی را باید احیای فلور طبیعی خاك و مسیری برای رسیدن به كشاورزی پایدار دانست (Baqual and Das, 2006).
در استان كرمان بیشتر زمینهای زراعی به كاشت درختان باغی بویژه پسته اختصاص یافته است. بنابراین تامین علوفه برای دامداران مشكل می باشد و ارائه یك راهكار مناسب جهت استفاده از كودهای زیستی برای تولید علوفه با كمیت و كیفیت مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. کشت گندمیان گرمسیری مانند ذرت، سورگوم و ارزن به عنوان کشت دوم و زراعت مخلوط یکی از راههای بهرهبرداری بهینه از نهادهای تولیدی و تحقق اهداف کشاورزی پایدار است که یکی از روشهای همسو با طبیعت محسوب میشود. با توجه به مزایای متعددی كه برای كشت مخلوط و کودهای زیستی بر شمرده شده است، انجام چنین تحقیقی در استان کرمان که از کم آبی رنج میبرد، حائز اهمیت میباشد. انگیزه اصلی از اجرای این آزمایش ارائه شیوهای نوینی در کشاورزی میباشد که بتواند علاوه بر استفاده مؤثر از عناصر غذایی موجود در خاک از طریق تاثیر کودهای زیستی باعث بالا بردن کیفیت علوفه برداشتی در کشت مخلوط نیز شود. از آنجا که تا به حال تحقیقی پیرامون تأثیر کودهای زیستی بر کمیت و کیفیت علوفه حاصل از کشت مخلوط ذرت و خلر در استان کرمان صورت نگرفته است، به نظر میرسد نتایج این تحقیق بتواند در کاهش اثرات منفی کود شیمیایی فسفر، برقراری تعادل اکولوژیکی خاک، افزایش عملکرد کمی و کیفی علوفه و نیز تحقق اهداف کشاورزی پایدار، مؤثر باشد. این آزمایش با هدف بررسی تأثیر کود زیستی (به عنوان جانشینی برای كود فسفر معدنی در راستای برنامه كشاورزی پایدار و كم نهاده) بر کمیت و کیفیت علوفه در کشت مخلوط ذرت و خلر نسبت به کشت خالص به اجرا درآمد.