فهرست مطالب:
چکیده………………………………………………………………………………………………1
فصل اول: مقدمه
مقدمه……………………………………………………………………………………………..4
1-2- اهداف طرح………………………………………………………………………………….6
1-3- فرضیههای طرح…………………………………………………………………………….6
فصل دوم: بررسی منابع
2- 1- مقدار مواد مغذی مورد نیاز گوساله های جوان……………………………………….8
2-2- انرژی مورد نیاز گوسالهها………………………………………………………………….9
2-2-1- متابولیسم در حالت ناشتا (میزان متابولیسم پایه)…………………………………9
2-2-2- انرژی قابل متابولیسم………………………………………………………………….10
2-3- پروتئین مورد نیاز گوسالهها………………………………………………………………12
2-3-1- پروتئین مورد نیاز برای نگهداری ………………………………………………………12
2-3- 2- اثرات شرایط محیطی بر روی انرژی و پروتئین مورد نیاز گوساله………………….16
2-4- سایر جنبههای تغذیه گوساله …………………………………………………………..17
2-4- 1- تغذیه جنین …………………………………………………………………………….17
2-4- 2- آغوز……………………………………………………………………………………..18
2-4- 3- آب و الکترولیتها ……………………………………………………………………19
2-4- 4- مواد جایگزین شیر ……………………………………………………………………20
2-4- 5- مواد افزودنی ………………………………………………………………………22
2-4- 6- توجهات عملی خوراک دادن ……………………………………………………….23
2-5- شیر و عملکرد گوساله…………………………………………………………………..25
2-5-1- شیر و ماده خشک موجود درآن………………………………………………….25
2-5-2- شیر و خوراک مصرفی………………………………………………………………26
2-5-3- دوره پیش از شیرگیری………………………………………………………………31
2-5-4- دوره پس از شیرگیری…………………………………………………………………33
2-5-5- اثرات طولانی مدت………………………………………………………………….34
2ـ5ـ6 ـ توسعه شکمبه…………………………………………………………………….35
2-6- معرفی گیاهان دارویی و تاثیر آن بر عملکرد حیوانات………………………………37
2-6-1- تاثیر رزماری بر عملکرد حیوانات……………………………………………………40
2-6-2- تاثیر مرزه بر عملکرد حیوانات……………………………………………………41
2-6-3- تاثیر زنجبیل بر عملکرد حیوانات………………………………………………….42
2-6-4- اشکال متداول استفاده از گیاهان دارویی در دامپروری…………………………44
2-6-4-1- پودر………………………………………………………………………………..44
2-6-4-2- چایها……………………………………………………………………………..45
2-6-4-3- جوشاندهها…………………………………………………………………..45
2-6-4-4- خیسانده گیاه…………………………………………………………………45
2-6-4-5- عصارهها………………………………………………………………………..46
2-6-4-6- اسانسها……………………………………………………………………47
2-6-4-7- کپسولـها و قرصها…………………………………………………………….47
2-6-4-8- ضمادها………………………………………………………………………….47
2-6-4-9- کمپرسها………………………………………………………………………..47
2-6-4-10- شربت………………………………………………………………………….48
2-6=4- 11- لوسیون…………………………………………………………………….48
2-6-4- 12- پماد و کرمها……………………………………………………………….48
2-6-4-13- اسپری، بخور…………………………………………………………………..48
2-6-4-14- دود دادن…………………………………………………………………….48
فصل سوم: مواد و روش کار
3-1- مکان و زمان اجرای طرح………………………………………………………..50
3-2- نحوه اجرای طرح ………………………………………………………………..50
3-3- مدیریت گوسالهها …………………………………………………………….51
3-4- اندازه گیری ها و نمونه برداری ها…………………………………………..52
3-4-1- خوراک مصرفی……………………………………………………………….52
3-4-2- وزن بدن………………………………………………………………………..53
3-4-3- امتیاز مدفوع…………………………………………………………………..53
3-4-4- رشد اسکلتی…………………………………………………………………..53
3-4-5- نمونهگیری از خون……………………………………………………………… 53
3-5- تجزیه و تحلیل آماری…………………………………………………………….. 54
فصل چهارم: بحث و نتایج
4- مصرف جیره آغازین, ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه, بازده خوراک ,وزن از شیرگیری و وزن نهایی……58
4ـ1- جیره آغازین مصرفی…………………………………………………………….58
4ـ2- ماده خشک مصرفی……………………………………………………………..61
4ـ3- بازده خوراک…………………………………………………………………….63
4ـ4- افزایش وزن روزانه……………………………………………………………….67
4-5- وزن از شیرگیری و وزن نهایی………………………………………………….69
4ـ6- امتیاز مدفوع……………………………………………………………………70
4ـ7- صفات مربوط به رشد اسکلتی……………………………………………..71
4-7-1- دور سینه…………………………………………………………………….71
4-7-2- عرض بین استخوان هیپ…………………………………………………..72
4ـ8- فراسنجههای سرم خون در دورههای 9، 30، 40 و 70 روزگی…………….72
4ـ8-1- بتا- هیدروکسی بوتیرات…………………………………………………….76
4ـ8-2- گلوکز………………………………………………………………………….76
4ـ8-3- آلبومین………………………………………………………………………..79
4ـ8-4- پروتئین کل…………………………………………………………………..81
4ـ8-5- گلوبولین……………………………………………………………………..82
فصل پنجم: نتیجه گیری
5ـ نتیجه گیری…………………………………………………………………………85
5ـ1ـ مشکلات و محدودیتهای این پژوهش………………………………………..85
5ـ2ـ پیشنهادات……………………………………………………………………….85
منابع……………………………………………………………………………………88
چکیده:
برای مطالعه اثر درصد ماده خشک شیر و ترکیبی از گیاهان دارویی بر عملکرد گوسالههای شیرخوار آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 بر روی 40 راس گوساله نر هلشتاین از سن 10 روزگی تا 70 روزگی طراحی شد. که هر تیمار شامل 10 تکرار بود تیمار آزمایشی عبارت بودند از: تیمار1) 7 کیلوگرم شیر حاوی 5/12 درصد ماده خشک (CO)، تیمار2) 7 کیلوگرم شیر حاوی 5/12 درصد ماده خشک همراه با افزودنی گیاهی (PCO)، تیمار 3) 7 کیلوگرم شیر حاوی 20 درصد ماده خشک (HD)، تیمار 4) 7 کیلوگرم شیر حاوی 20 درصد ماده خشک همراه با افزودنی گیاهی (PHD) بودند. افزودنی گیاهان دارویی ترکیبی از گیاه خشک شده رزماری، زنجبیل و مرزه بود که روزانه 10 گرم از این مخلوط آسیاب شده به شیر وعده صبح اضافه شد. برای بالا بردن ماده خشک شیر در هر وعده 5/262 گرم شیر کامل خشک شده را به 5/3 لیتر شیر اضافه و مخلوط کردیم. دادههای بدست آمده در مورد ماده خشک مصرفی، وزن بدن، امتیاز مدفوع، رشد اسکلتی، فراسنجههای خونی توسط نرم افزار SAS مورد تجزیه و آنالیز قرار گرفتند. در پیش از شیرگیری آنالیز دادهها نشان داد که میانگین ماده خشک مصرفی روزانه و کل دوره ، افزایش وزن روزانه و کل دوره تا 40 روزگی در گوسالههای تغذیه شده با شیر حاوی20 درصد ماده خشک نسبت به گروه تغذیه شده با شیر حاوی5/12 درصد ماده خشک به طور معنیداری بالاتر بود (0001/0=P)، اما پس از شیرگیری تفاوت معنیداری بین عملکرد تیمارها مشاهده نشد، عرض بین استخوان هیپ به طور معنیداری در گروهی که شیر با ماده خشک بالاتر خورده بودند بالاتر بود (0001/0=p). افزودن مخلوط گیاهان دارویی اثر معنی داری بر روی عملکرد گوسالهها نداشت(05/0<P). اما گیاهان دارویی، سطح ماده خشک شیر و اثرمتقابل گیاهان دارویی و سطح ماده خشک شیر به طور معنیداری باعث بهبود در فراسنجهای خون گوسالهها شدند، به طوریکه باعث افزایش گلوکز، کاهش پروتئین کل، افزایش آلبومین و کاهش گلوبولین سرم خون شدند. در مجموع خوراندن شیر با ماده خشک بالاتر باعث بهبود سرعت رشد و شاخصهای سلامتی در گوساله ها گردید.
فصل اول: مقدمه و طرح پژوهش
مقدمه:
گوسالهها از زمان تولد تا شیرگیری بدلیل تغییرات شگرف فیزیولوژیکی و متابولیکی که به موجب آن ها از یک موجود تکمعدهای به یک نشخوارکننده تبدیل میشوند، تحت تاثیر تنش قابل توجهی قرار میگیرند. به منظور تولید مطلوب گاوهای پرتولید، باید گوسالههای شیرخوار با استعداد ژنتیکی بالا را به روش مناسب و بهینه تغذیه کرد، اقتصادی بودن گاوداری تا اندازه زیادی تابع موفقیت گاودار در رشد و پرورش گوسالهها جهت جایگزینی است. امروزه دیدگاههای متفاوتی در رابطه با روشها و مقادیر تغذیه شیر به گوسالهها ارائه شده است، خان(2011) گزارش کرد که تغذیه مقادیر بالای شیر به گوسالهها سبب افزایش وزن روزانه، بهبود بازده خوراک ودر نهایت بهبود عملکرد گوساله شده است[89]. در همین خصوص دیده شده است که تغذیه مقدار بالای شیر در سنین اولیه میتواند اثرات طولانی مدتی بر عملکرد گوساله داشته باشد، سوبرون(2009) گزارش کرد هنگامی که به گوسالهها شیر بیش تری خورانده شد این حیوانات در دوره شیردهی شیر بیش تری تولید کردند[141]. میلریا(1966)، افزایش امتیاز مدفوع و افزایش روزهای ابتلا به اسهال در هنگام ارائه مقادیر بالای شیر را مشاهده کرد[102]. اطلاعات محدودی در رابطه با افزایش ماده خشک شیر وجود دارد و این در حالیست که شاید افزایش در ماده خشک شیر راهکار موثری نسبت به خوراندن مقادیر بالاتر شیر بدون ایجاد مشکلات سلامتی برای گوسالههای جوان باشد. در صنعت دامپروری و به ویژه گاوداری یکی از اهداف اصلی تولید تعداد گوساله بیش تر، سالمترو در نهایت افزایش سود است. هدف اصلی درکلیه فعالیتهای صنعتی افزایش تولید در قسمتهای مختلف ودرنهایت افزایشسودآوری واحد صنعتی است. در مزارع مدرن پرورش گاوهای شیری افزایش مرگ و میرگوسالهها یکی از اصلیترین عوامل عدم سودآور بودن واحد دامپروری است که از جمله اصلیترین دلیل این مرگ و میر اسهال و ضعف در سیستم ایمنی بدن در روزهای اولیه پس از تولد گزارش شده است افت در سیستم ایمنی به هر دلیلی میتواند افزون بر افزایش هزینه پرورش گوساله که شامل هزینههای درمانی و کارگری بیش تر است افت در عملکرد شامل کاهش مصرف خوراک، کاهش افزایش وزن روزانه و افت در بازده استفاده از خوراک را به همراه داشته باشد که همسویی این مسائل میتواند ضرر اقتصادی را به همراه داشته باشد. بنابراین روشن است که افزایش کارایی سیستم ایمنی میتواند تا حد بالایی به سلامت گوسالهها کمک و بهبود عملکرد و در نهایت سود اقتصادی بیش تر را تضمین کند . استفاده از آنتیبیوتیک به عنوان محرک رشد، باعث افزایش سرعت رشد و افزایش میزان تولیدات و در نتیجه سود حاصل از پرورش میگردد. با توجه به تاثیر استفاده از آنتی بیوتیکها در بهبود سلامت، حیوان میتواند از مواد مغذی در جهت رشد و تمایز بهتر به جای استفاده از مواد مغذی در مسیر مبارزه با عفونتها استفاده نماید. پژوهشگران گزارش کردند که استفاده مداوم و نا منظم از مقادیر زیاد آنتی بیوتیک ها در خوراک حیوانات، سبب ایجاد باکتریهای مقاوم میشود[73]. چاوز و همکاران (2008) گزارش کردند احتمال انتقال باقیمانده آنتیبیوتیکها از طریق مصرف فرآوردههای دامی، به انسان نیز وجود دارد[33]. بنابراین باید جایگزینهایی را به جای استفاده از آنتیبیوتیکهای محرک رشد شناسایی و به پرورشدهندگان دام معرفی كرد که نه تنها بازده و سود اقتصادی دچار كاهش نشود و بلکه نگرانیها در مورد سلامت مصرف کنندگان بر طرف گردد[64]. در سالهای اخیر ترکیباتی تحت عنوان پروبیوتیک، پری بیوتیکها، اسیدهای آلی و روغنهای ضروری به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای محرک رشد مورد بررسی قرار گرفتند[45]. از آنجایی که عملکرد مناسب گوساله در روزهای اول پس از تولد و شیرخوارگی ضامن بقاء و حفظ شرایط بهینه یک گله در آینده خواهد بود و با توجه به اهمیت این موضوع و وجود گاهی نتایج متناقض در پژوهشهای انجام گرفته در این زمینه و همچنین عدم مطالعه این موضوع در شرایط محیطی و سیستمهای پرورش گاو شیری در ایران، لازم و ضروری است که در طی یک سری آزمایش تاثیر شیر، شیر با ماده خشک بالا و مخلوطی از گیاهان دارویی بر عملکرد گوسالههای شیر خوار مورد بررسی قرار گیرد.