نمودار ۴-۵- میزان مشارکت شما در تصمیم گیریهای مربوط به امور روستا ۸۴
نمودار ۴-۶- مشارکت مردم روستا در به ثمر رسیدن طرحهای توسعه روستایی ۸۵
نمودار ۴-۷-میزان تاثیر کارگروهی و آسان شدن کارها ۸۶
نمودار ۴-۸- در انجام کارها باید بادیگران مشورت کرد. ۸۷
نمودار ۴-۹- تصمیم گیری های گروهی بهتر از تصمیم گیری های فردی است. ۸۸
نمودار ۴-۹- مردم روستا همه امور مربوط به روستا را باید از مسئولین طلب کنند ۸۹
نمودار ۴-۸- مردم برای بهتر شدن وضعیت روستا کاره ای نیستند، بلکه این مسئولین هستند که باید کاری انجام دهند. ۹۰
نمودار ۴-۹- طرحها یا پروژه های عمرانی روستا نیاز به همکاری مداوم روستاییان دارند. ۹۱
نمودار ۴-۱۰- میزان اعتقاد به اختصاص دادن بخشی از درآمدتان برای اجرای طرحهای عمرانی روستا ۹۲
نمودار ۴-۱۱- میزان اعتقاد به مشارکت برای پیشبرد طرحهای عمرانی در روستا بدون دریافت دستمزد ۹۳
نمودار ۴-۱۲- در طی سال جاری چند بار با شورای اسلامی روستای محل خود برای امور روستا مشورت کرده اید ۹۴
نمودار ۴-۱۳-میزان تمایل شما به مشارکت، در زمینه ی مالی ۹۵
نمودار ۴-۱۴- میزان استفاده دهیار از نظرات مردم در امور استفاده ۹۶
نمودار ۴-۱۵- میزان مشارکت مردم در سالهای اخیر ۹۷
نمودار ۴-۱۶- مردم تا چه اندازه در برنامه ریزی مشارکتی نقش دارند ۹۸
نمودار ۴-۱۷-مشارکت زنان روستا در فعالیتهای کشاورزی روستا ۱۰۰
نمودار ۴-۱۷- علاقمندی زنان روستایی به فعالیتها ی مختلف ۱۰۱
نمودار ۴-۱۸- مشارکت بیشتر زنان روستا از فعالیتهای صنعتی ۱۰۲
نمودار ۴-۱۹- مشارکت بیشتر زنان روستا در فعالیت های خدماتی ۱۰۳
نمودار ۴-۲۰- تاثیر سطح سواد زنان در توسعه اقتصادی روستا ۱۰۴
نمودار ۴-۲۱- میزان مشارکت زنان در توسعه اقتصادی ۱۰۵
نمودار ۴-۲۱- میزان افزایش فعالیت زنان در فعالیتهای اداری نسبت به گذشته ۱۰۷
نمودار ۴-۲۲- میزان فعالیتهای صنایع دستی زنان نسبت به گذشته ۱۰۸
نمودار ۴-۲۳- میزان فعالیت زنان در فعالیتهای بخش خدماتی نسبت به گذشته ۱۰۹
نمودار ۴-۲۴- میزان مشارکت در فعالیت اقتصادی خانواده ۱۱۱
نمودار ۴-۲۵- میزان تاثیر فعالیت اقتصادی شما در کسب درآمد برای خانواده ۱۱۲
نمودار ۴-۲۶- میزان دوره هایی جهت توان افزایی زنان ۱۱۳
نمودار ۴-۲۷- نقش مدیریت محلی نسبت به آموزش زنان ۱۱۴
نمودار ۴-۲۸- میزان مشارکت روستائیان در برنامه های مدیریتی محلی روستا ۱۱۵
چکیده
زنان به عنوان بخش اعظمی از نیروی انسانی هر کشور می توانند نقش بسیار مهم و موثری در جهت پیشبرد اهداف و سیاستهای برنامه ریزان در زمینه های گوناگون اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایفا نمایند. توجه به توانائی های بالقوه زنان درخصوص ایفای نقش فرهنگ سازی، حفاظتی، احیایی و … در راستای اهداف توسعه پایدار می تواند برای سیاستگزاران این بخش بسیار راهگشا باشد. زنان با دارا بودن نقش مدیریت خانواده انتقال تعالیم اعتقادی و فرهنگی را به عهده دارند، بدیهی است که هر چه سطح آگاهیها و اطلاعات وتوانمندیهای ایشان بیشتر باشد به طبع آن ارتقاء فرهنگ عمومی جامعه بیشتر محقق خواهد شد. در این پژوهش در راستای نقش مدیریت محلی در برنامه ریزی مشارکتی با تاکید بر توان افزایی زنان روستایی خمام اقدام گردیده و هدف اصلی بررسی نقش مدیریت در توان افزایی زنان و بررسی میزان مشارکت زنان در توسعه است .
واژگان کلیدی: مدیریت محلی ، برنامه ریزی مشارکتی ، توان افزایی زنان ، خمام
مقدمه
مشارکت مردم در هر پروژه ای ضامن اجرا و پایداری آن پروژه است و این مسئله توسعه پایدار از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد. مسائل مربوط به روستا و توسعه روستایی با زندگی جوامع محلی آمیخته است و توفیق هر نوع برنامه ای نیازمند مشارکت این جوامع خواهد بود. بنابراین نقش مردم در تصمیم گیری، برنامه ریزی، اجرا، نظارت و ارزشیابی هر برنامه حفاظتی اهمیتی حیاتی دارد. از این رو نظام مدیریتی مناسب برای حفاظت از این عرصه ها، بایستی بر مبنای مدیریتی مبتنی بر مشارکت جوامع محلی بنا نهاده شود منظور از ایجاد توسعه و نگهداری زیر ساخت های روستایی صرفا تزریق نهاده های سرمایه ای به یک جامعه با تولید سنتی نیست. هدف ایجاد سازو کار ، نهاد ها و مدیریت جدیدی است که در عمل نیازمند مشارکت وسیع روستاییان می باشد برای جلوگیری از رسیدن به این حالت ، مناسب ترین راه ، بهر ه برداری و استفاده از توانهای احاد افراد جامعه روستائیان می باشد که در این بین زنان ودختران به عنوان ۵۰ درصد از جمعیت فعال و پویا در روستاها و مناطق شهری و عشایری می توانند نقش بسزا و تعیین کننده ای را داشته باشند و با برخورداری از اموزشهای لازم
اطلاع رسانی دقیق به آنها میتوان از وجودشان بیشترین بهره را درجهت حفظ و احیاء توسعه بکار برد. در همه فرایند های مدیریت مشارکتی جوامع محلی، مردم به عنوان محور و حتی طراح سیاست های مدیریتی و توسعه ای مطرح می باشند.
بر این اساس توسعه روستایی فرایند افزایش انتخاب مردم، توانمند سازی مردم به منظور تصمیم گیری برای شکل گیری فضای زیست خویش ، افزایش رفاه، خوشبختی، گسترش فرصت ها و ظرفیت بالقوه، توانمند سازی زنان، مردان ، فقرا، دهقانان مستقل و آزاد برای سازماندهی فضای زیست خویش و همچنین توانمند سازی برای انجام کار گروهی است مشارکت شامل دخالت دادن مردم در فرایند تصمیم گیری و اجرای طرح ها ی توسعه و سهیم نمودن آن ها از منافع و مداخله آن ها در ارزیابی این گونه طرح ها است..یکی از روش های ایجاد افزایش و مشارکت و توانمند سازی مردم محلی هدایت آن ها به دست ایجاد گروه ها و تیم های مستقل است تا بتوانند در این قالب از مزایای تشکل ها و قدرت جمعی حاصل از آن برای بهبود وضعیت خود استفاده نماید.
فصل اول
کلیات تحقیق
بیان مسئله
مشارکت از دیرباز یکی از ابزارهای مهم زندگی انسانها در عرصه های ،اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی بوده است.تاریخ سرزمین ما نیز شاهد مشارکت و مدیریت در زمینه های مختلف اجتماعی، اقتصادی،زیست محیطی، دینی ، سیاسی و نظامی بوده که این امر وجود روح همیاری و کارکرد مدیریت جمعی، در قالب سازمانهای عرفی و اجتماعی جوامع محلی را قابل تعمق و تأمل می نماید، مشارکت های روستایی در پیشبرد برنامه ها و فعالیت های اقتصادی اجتماعی یکی از سیاست های محوری توسعه ونظام برنامه ریزی مدرییت روستایی است. بر این اساس،توجه به مشارکت ومدیریت روستایی، میتواند نقش مهمی در پیشرفت نظام مدیریتی کشور وتوسعه پایدار داشته باشد. مشارکت در گذشته نظام توسعه روستایی کشور نیز به صورت های همیاری و کار جمعی وجود داشته است. در روستا و امور روستا زنان نقش پر رنگی دارند. یکی از اقداماتی که در سالهای اخیر توانسته است نقش زنان را پر رنگ نماید ایفای نقش در مدیریت محلی باشد به نظر می رسد مدیریان روستاهای بخش خمام توانسته اند با اجرای برنامه ریزی های منسجم به توان و قابلیتهای زنان بیفزایند بطوریکه در سالهای اخیر در این بخش بسیاری از زنان اقدام به ایجاد کارگاههای تولیدی نموده اند و در این رابطه مدیران محلی نقش مستقیمی داشته اند. ارائه تسهیلات ،صدور پروانه ونظارت و راهنمایی روستائیان به همین جهت در این تحقیق لزوم بررسی این مسئله توسط محقق احساس صدد ومحقق بدنبال بررسی نقش مدیران محلی در برنامه ریزی مشارکتی ونقش آنها در توان افزایی زنان می باشد.
۱-۲-هدف تحقیق
تبیین نقش مدیریت محلی در برنامه ریزی مشارکتی وتوان افزایی زنان روستایی بخش خمام
شناسایی فعالیت های مدیریت محلی در ارتباط با مشارکت وتوان افزایی
بررسی روستاهای بخش خمام از دیدگاه مدیریت مشارکتی
بررسی نقش مدیران در برنامه ریزی مشارکتی
بررسی نقش مدیران در توان افزایی زنان روستایی
۱-۳-فرضیه های تحقیق
مدیریت محلی در افزایش توان زنان در فعالیتها ی اقتصادی زنان نقش دارد
مدیریت محلی در افزایش مشارکت روستائیان در برنامه های توسعه نقش داشته اند