(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده: 1
فصل اول: مقدمه 2
1-1-کلیات 2
2-1- فرضیات آزمایش 5
3-1- اهداف آزمایش 5
فصل دوم: مروری بر تحقیقات انجام شده 6
2-1- اهمیت ذرت 6
2-2- سطح زیر کشت و تولید ذرت 6
2-3- اجزای عملکرد دانه 7
2-4- اهمیت حبوبات و ماش 7
2-5-گیاهشناسی ماش 9
2-6-تاریخ کاشت 9
2-6-1-تاثیر تاریخ کاشت بر تعداد غلاف در بوته 10
2-6-2- تاثیر تاریخ کاشت بر تعداد دانه در غلاف 11
2-6-3- تاثیر تاریخ کاشت بر وزن صد دانه 12
2-6-4- تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد بیولوژیک 13
2-6-5- تاثیر تاریخ کاشت بر عملكرد دانه 14
2-6-6- تاثیر تاریخ کاشت بر شاخص برداشت 15
2-7-كشت مخلوط 16
٢-7–1- مزایای کشت مخلوط 17
٢-7–1-١- استفاده بهینه از منابع 17
٢-7–1-2- افزایش عملكرد 18
٢-7–1-٣- حفاظت خاك و كنترل فرسایش 18
٢-7-1-٤- حفظ حاصلخیزی خاك 18
٢-7-1-٥- استفاده كارآمد از آب 19
٢-7-1-٦- كنترل آفات و پاتوژنها 19
٢-7-1-٧- كنترل علفهای هرز در کشت مخلوط 20
٢-7-1-٨- پایداری تولید و كاهش ریسك تولید 20
٢-7-1-٩- حفاظت فیزیكی 21
٢-7-1-١٠- توزیع بهتر كارگر در طول فصل كار 21
٢-7-1-١١- افزایش كیفیت محصول 21
٢-7-1-١٢- حفاظت از سرما و باد 21
٢-7-1-١٣- باقیگذاردن بقایای گیاهی بیشتر در خاك 22
٢-7-1-١٤- حفاظت از محیط زیست 22
٢-7-1-١٥- كنترل علفهای هرز 22
٢-7-2- معایب كشتهای مخلوط 23
٢-7-2-١- رقابت بینگونهای 23
٢-7-2-٢- محدودیت كاربرد ماشینآلات كشاورزی 23
٢-7-2-٣- متفاوت بودن نیاز غذایی و مبارزه با آفات و عوامل بیماریزا در کشت مخلوط 24
٢-7-2-٤- مدیریت مزرعه 24
٢-7-2-٥- اثرات سوء و زیانآور ترشحات ریشهای 24
٢-7-3- عوامل مؤثر در عملكرد کشت مخلوط 24
٢-7-3-1- تراکم 24
2-7-3-2- آرایش مکانی گیاهان 25
٢-7-٣-3- ویژگیهای گیاهی 25
٢-7-3-4- تنشهای ناشی از شرایط دشوار محیطی 26
2-7-4- عوامل مؤثر در كشت مخلوط 26
2-7-4-1- انتخاب گیاهان همراه 26
2-7-5- نحوه تشكیل كشت مخلوط 28
2-7-6- روشهای ارزیابی كشت مخلوط 28
2-7-6-1- نسبت برابری زمین (LER) 29
2-7-6-2- محصول نسبی كل (RYT) 29
2-7-6-3- افزایش یا كاهش عملكرد واقعی (AYT) 30
2-7-6-4- سودمندی كشت مخلوط (IA) 30
2-7-8-كشت مخلوط ذرّت 31
2-7-9- بررسی كشت مخلوط ذرت و سایر گیاهان 34
فصل سوم: مواد و روشها 36
3-1- موقعیت جغرافیایی محل آزمایش 36
2-3- مشخصات خاک محل اجرای آزمایش 36
3-3- مشخصات طرح آزمایشی 37
4-3- عملیات آمادهسازی زمین و كوددهی 38
5-3- كاشت بذور ماش و ذرت 38
6-3-عملیات داشت 38
7-3-برداشت نهایی 38
8-3- شاخصهای اندازهگیری شده 39
1-8-3- عملکرد 39
2-8-3- تعداد غلاف در بوته 39
3-8-3- تعداد دانه در متر مربع (عملکرد دانه) 39
4-8-3- تعداد دانه در غلاف 39
5-8-3- عملکرد بیولوژیک 39
6-8-3- وزن صد دانه 39
7-8-3- شاخص برداشت 39
9-3- آنالیز داده ها 40
فصل چهارم: نتایج و بحث و پیشنهادات 40
4-1- عملکرد دانه ماش 40
4-2- عملکرد بیولوژیک ماش 46
4-3- شاخص برداشت 48
4-4- وزن هزار دانه 51
4-5- تعداد دانه در غلاف 53
4-6- تعداد غلاف در بوته 55
4-7- ارتفاع نهایی گیاه 57
4-8- پروتئین دانه 59
4-9- نتیجهگیری 71
4-10- پیشنهادات 71
4-11- فهرست منابع: 72
چکیده:
به منظور بررسی اثر تاریخ كاشت و كشت مخلوط ذرت و ماش بر عملكرد و اجزای عملكرد ماش آزمایشی به صورت كرتهای خرد شده در قالب بلوكهای كامل تصادفی در سال زراعی 1390- 1389 در پاتاوه در سه تکرار اجرا گردید. در این پژوهش ماش و ذرت به صورت مخلوط افزایشی کاشته شدند. در این آزمایش عامل اصلی شامل سه تاریخ کاشت مختلف ماش (کاشت ماش 15 روز پیش از کاشت ذرت، همزمان با ذرت و کاشت ماش 15 روز بعد از کاشت ذرت) و عامل فرعی شامل نسبتهای مختلف کاشت (کشت خالص دو گیاه و سه نسبت مختلف کاشت 100% ذرت + 5/12% ماش، 100% ذرت + 25% ماش و 100% ذرت + 50% ماش) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر تاریخ کاشت ماش بر تمامی صفات به جزء وزن هزار دانه، ارتفاع نهایی گیاه و همچنین اثر الگوی کاشت بر تمامی صفات به جزء وزن هزار دانه، تعداد دانه در غلاف و پروتئین دانه تأثیر معنیداری بود. برهمکنش تاریخ کاشت، الگوی کاشت فقط بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد غلاف در بوته و ارتفاع نهایی تأثیر معنیدار بود. بیشترین عملکرد دانه
ماش مربوط به تاریخ کاشت اول و الگوی کاشت سوم (100% ماش) با 3700 کیلوگرم و کمترین عملکرد دانه در تاریخ کاشت سوم و الگوی کاشت 100% ذرت + 5/12% ماش با 650 کیلو گرم در هکتار بدست آمد.
واژه های كلیدی: ماش، ذرت، كشت مخلوط، تاریخ كاشت، عملكرد و اجزاء عملكرد.
1-1-کلیات
با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و کمبود مواد غذایی، افزایش تولیدات کشاورزی بیش از پیش اهمیت مییابد. افزایش سطح زیر کشت، افزایش عملکرد در واحد سطح و افزایش محصول در واحد زمان سه روش افزایش تولیدات کشاورزی محسوب میشوند (مظاهری 1377). کارشناسان و متخصصان کشاورزی اعتقاد دارند که افزایش تولید غذا در جهان از طریق افزایش سطح زیر کشت بیش از سطح موجود دیگر میسر نیست. زیرا هر جا که آب و زمین مناسبی وجود داشته است، کاشت هم صورت گرفته است. حتی بعضی از کشورها مثل هلند و چین با خشک كردن حاشیه دریاها، زمین قابل کشت ایجاد کردهاند (میرهادی، 1372). در کشورهای در حال توسعه همانند ایران هم زمینهای حاصلخیز و قابل کشت فراوانی وجود دارد که در حال حاضر بدون کشت رها شدهاند، ولی محدودیت آب مانع از به زیر کشت درآوردن اراضی میشود (میرهادی، 1372). لذا این امر، به ویژه در کشورهای در حال رشد از طریق افزایش در واحد سطح مقدور است. افزایش عملكرد گیاهان زراعی منجر به ایجاد فشار بر منابع طبیعی گردیده و پایداری سیستمهای كشاورزی را تهدید میكند. زیرا كه این افزایش عملكرد چه با استفاده از رقم های اصلاح شده و چه با كاربرد كود شیمیایی و سموم دفع آفات منجر به استفاده مفرط و بیرویه از منابع طبیعی تجدید نشدنی شده است و پایداری سیستم را به خطر میاندازد و آن چه مسلم است كشاورزی پایدار را نباید تنها به عنوان مجموعهای از روشها به حساب آورد بلكه باید آن را نوعی بینش قلمداد نمود كه در آن جنبههای مختلف اقتصادی، اجتماعی و حتی فلسفی نهفته است و ابعاد فرهنگی آن كمتر از جنبههای فنی و تكنیكی مربوطه نیست. كشاورزی پایدار، مستمر و در عین حال سودمندترین نحوه استفاده از انرژی خورشید و تبدیل آن به محصولات كشاورزی است كه بدون تخریب خاك، آب و محیط زیست انجام می گیرد (شایگان و همکاران، 1387). افزایش محصول در واحد زمان كه سومین راه حل افزایش تولیدات گیاهی است از طریق کاشت دو یا بیشتر از دو گیاه زراعی در یک مزرعه در هر سال یا زراعت چند کشتی نیز امکانپذیر است (مظاهری 1377). كه این خود یكی از شیوههای كشاورزی پایدار محسوب میشود و با بهرهگیری از اصل تنوع گیاهی در مزرعه موجب افزایش تولید، حفظ حاصلخیزی خاك و كنترل فرسایش و در مجموع بهرهبرداری بهینه از منابع میشود (مظاهری ١٣٧5). با بررسی منابع موجود روشن میگردد كه چند كشتی یكی از كهنترین روشهای زراعت در بین ملل متمدن عهد باستان به ویژه در مناطقی همانند آفریقا، جنوبشرقیآسیا، آمریكای مركزی و برخی نواحی مدیترانه بوده است و در این مناطق بهكارگیری این روش سوددهی مكفی همراه داشته است. برآوردهای كمی نشان میدهد كه در آفریقا از جمله در كلمبیا ٩٠ در صد از كشت انواع لوبیا بهصورت چند كشتی بوده و در مناطق گرمسیر درصد زمینهای زیر كشت مخلوط از ١٧ در صد در هندوستان تا بیش از ٩٤ در صد در مالاوی متغیر است. همچنین در سال ١٩٢٣، ٥٧ در صد سطح زیر كشت سویا در تركیب با ذرت بوده است (Vandenmeer, 1989).
سیستم زراعت چند كشتی به انواع همزمان و غیر همزمان تقسیم بندی میگردد. یكی از انواع چند كشتی همزمان، کشت مخلوط ردیفی است. کشت مخلوط در مناطق گرمسیری دنیا بهطور گسترده متداول میباشد. در حال حاضر این سیستم در مناطق معتدل نیز بهسرعت در حال گسترش است (واندرمیر ١٣٧٩). كشت مخلوط از نظر پایداری در بعد زمان و مكان مزیت دارد. در مناطقی كه شرایط آب و هوایی در سالهای مختلف متغیر است، كشت مداوم یك گیاه در سالهای متوالی نمیتواند محصول خوبی به همراه داشته باشد در حالی كه تركیبی از گیاهان با نیازهای اكولوژیك متفاوت نوعی اطمینان برای زارع محسوب میشود (مظاهری ١٣٧7). پایداری زراعت مخلوط در دراز مدت اهمیت زیادی دارد چون نیازهای گونههای گیاهی به مواد غذایی و سایر عوامل متفاوت است. كشت مداوم یك گیاه در یك قطعه زمین باعث ایجاد كمبود مواد غذایی شده و شیوع آفات و بیماریها را به همراه دارد. انتخاب مخلوط مناسب از گیاهان زراعی این مشكل را برطرف میكند. كشت یك گیاه لگوم با یك گیاه غیر لگوم با این هدف انجام میشود كه علاوه بر كنترل آفات و بیماریها، ضمن جلوگیری از فرسایش خاك، كاهش مصرف نیتروژن را نیز بههمراه دارد (مظاهری ١٣٧5). اگر چه كشت مخلوط از نظر بیولوژیكی بر تككشتی ارجحیت دارد، ولی در جامعه امروزی سودمندی بیولوژیك ملاك نیست و در تصمیم گیری زارع برای انتخاب سیستم كشت مسائل اقتصادی نقش فراتری دارد. بدیهی است كه عملیات كاشت، داشت و برداشت زراعت مخلوط به كارگر بیشتری (نسبت به تك كشتی) نیاز دارد ولی در عوض میزان مصرف علفكش و سموم گیاهی و كودهای شیمیایی كاهش مییابد. بنابراین در مناطقی كه درصد بیكاری زیاد و سرمایه اندك است و پایداری در كشاورزی از طریق كاهش مصرف سوختهای فسیلی و حفظ محیط زیست مهم می باشد، زراعت مخلوط به عنوان یك راه حل پیشنهاد میگردد (مظاهری، ١٣٧5).
دلیل مهم افزایش محصول در سیستم کشت مخلوط، به دلیل استفاده بهتر از عوامل محیطی مانند نور، آب و مواد غذایی موجود در خاک است (Banik and et al, 2006). در واقع در کشت مخلوط، استفاده بهینه از منابع محیطی مانند آب، نور، خاک و مواد غذایی به اختلاف ارتفاع، نحوه قرار گرفتن اندامهای هوایی و زیر زمینی و نیاز غذایی متفاوت گیاهان نسبت داده میشود (هاشمی دزفولی، 1379). البته كشت هر نوع گیاهی بهصورت مخلوط الزاماً موجب افزایش عملکرد نمیشود، این مسأله عمدتاً تحت تأتیر پدیده رقابت درون گونهای و برون گونهای در جوامع گیاهی مخلوط میباشد. لذا با مطالعه خصوصیات فیزیولوژیكی، مرفولوژیكی و ژنتیكی گیاهان مخلوط شونده میتوان گیاهانی را برگزید تا در تركیب جدید مقادیر كمتر تحت تأثیر رقابت قرار گیرد (مظاهری، ١٣٦8).
با توجه به خصوصیات فیزیولوژیك گیاهان میتوان گفت كه در کشت مخلوط معمولاً سودمندی زمانی حاصل میشود كه گیاهان تشكیل دهنده مخلوط از نظر نحوه و میزان جذب عوامل رشد با یكدیگر متفاوت باشند و در نتیجه اگر در مجاورت یكدیگر قرار گیرند حداكثر استفاده را از منابع خواهند نمود. این موضوع از نظر رقابت چنین تفسیر میشود كه اجزای مخلوط در جذب مواد با هم رقابت نمیكنند و به عبارت دیگر رقابت برون گونهای كمتر از درونگونهای است، لذا حداكثر سودمندی زمانی حاصل میشود كه میزان رقابت حداقل باشد. اختلاف مورفولوژیك نیز در کشت مخلوط از اهمیت خاصی برخوردار است. تركیبی از گیاهان با تفاوت در حجم و گستردگی تاج پوشش باعث استفاده بهتر از نور میشوند و تركیبی از سیستم های مختلف ریشهای جذب بیشتر آب و مواد غذایی را به دنبال خواهد داشت (مظاهری، ١٣٧5). سرانجام خصوصیات ژنتیكی نظیر سرعت جوانهزنی و ظرفیت جذب آب و مواد غذایی و اكسیژن نیز در میزان و نحوه گونهها تأثیر بهسزایی دارند (مظاهری، ١٣٧7)
یكی از مهمترین عوامل مطرح در روش کشت مخلوط ثبات عملكرد و كاهش خطرات در تولید است. یكی از ویژگیهای دیگر کشت مخلوط كه اگر به دلایلی شرایط محیطی برای رشد یك گیاه نامطلوب گردد، گیاه دوم با استفاده بیشتر از منابع، میتواند عملكرد قابل قبولی را در واحد سطح تولید كند. با توجه به اینكه تحقیقات مربوط به شیوههای کشت مخلوط بر روی گیاهان گرمسیری متمركز شده است، ولی بررسیهای تكمیلی در مناطق معتدله نیز و حتی سردسیری نیز ضروری به نظر میرسد (جوانشیر و همکاران، 1379). در کشت مخلوط، استفاده از گیاهان تیره لگومینوز به دلیل ویژگی منحصر به فرد در تثبیت بیولوژیك نیتروژن و تولید پروتئین بالا كارایی سیستم را افزایش میدهد (عطری، 1377، جوانشیر و همکاران 1379).
انتخاب تاریخکاشت مناسب یکی از فنون زراعی است که با رعایت آن حداکثر محصول بدست خواهد آمد. از آنجایی که طول مراحل مختلف نمو تابعی از دو عامل اصلی حرارت و طول روز است؛ ممکن است تاریخکاشت را