۴) دسترسی به اطلاعات[۱۰۸]
وقتی کاربران رایانه از یک سایت شبکه دیدن میکنند، میتوانند اطلاعات فراوانی نسبت به مشخصات محصول، اطلاعات خرید و غیره به دست آورند. همچنین میتوان اطلاعات جدید را فوراً در اختیار مخاطبان قرار داد.
۵) قابلیت فروش[۱۰۹]
چون شبکه یک رسانه پاسخی مستقیم است، قابلیت انجام فروش در آن بسیار بالاست.
۶) خلاقیت[۱۱۰]
طراحی مناسب یک سایت میتواند باعث جلب توجه مخاطبان و ایجاد علاقه نسبت به شرکت و محصولات آن شود.
۷) توان بالقوه بازار[۱۱۱]
با افزایش نفوذ رایانههای شخصی به خانوارها و افزایش آگاهی و علاقه نسبت به شبکه اینترنت، توان بالقوه بازار نیز افزایش خواهد یافت.
معایب تبلیغات در اینترنت
معایبی نیز بر تبلیغات در اینترنت مترتب است که به اختصار به آنها میپردازیم.
۱) مشکلات اندازه گیری[۱۱۲]
با توجه به تازگی ظهور این رسانه، معیارهای دقیق و جهانی، از اثربخشی آن، هنوز به وجود نیامده است.
۲) مشخصات و ویژگیهای مخاطبان
اکثر کاربران به محصولات و تکنولوژی مربوط به رایانه علاقمند هستند و از این رو اکثر تبلیغات شبکه برای محصولات مرتبط با رایانه است. تنها ۱۴ درصد تبلیغات برای سایر محصولات مصرفی و کمتر از ۱۰ درصد آن برای اتومبیل، مسافرت و خدمات مالی است.
۳) دشواری شبکه[۱۱۳]
یکی از شکایات عمده مربوط به شبکه، زمان مورد نیاز برای دسترسی به اطلاعات است. با ورود هر چه بیشتر مردم به این شبکه، این مسأله وخیمتر میشود.
۴) ازدحام[۱۱۴]
با زیاد شدن آگهیهای تبلیغاتی احتمال این که یک آگهی مورد توجه قرار گیرد به شدت کاهش مییابد و متأسفانه ممکن است آگهی شرکت مادر میان آگهیهای عدیدهای اصلاحاً کم بشود.
۵) قابلیت فریب دادن[۱۱۵]
مرکز آموزش ارتباطات رسانهای آمریکا، اینترنت را «شبکه فریب» نامیده است. چرا که برخی از تبلیغکنندگان با هدف قرار دادن کودکان با پیامهای تبلیغاتی زیرکانه، سعی در فریب آنان دارند.
۶) هزینه
بسیاری از تبلیغکنندگان معتقدند که شبکه اینترنت رسانه مؤثری برای اقلام با قیمت بالاست. اما برای محصولات مصرفی ارزان قیمت مثل صابون یا بیسکویت کمتر اثربخش است. هزینه های نسبتاً زیاد تبلیغات و تحویل کالا، جاذبه شبکه را محدود میکند.
۷) کیفیت تولید محدود
تبلیغات در شبکه اگرچه در حال بهبود و پیشرفت است اما قابلیتهای بسیاری از رسانه های رقیب را از لحاظ تولید ندارد. سایتهای شبکه، کیفیت بالای تلویزیون یا تصاویر چاپی را ندارد.
انتخاب وسیله خاص ناقل پیام
در این مرحله، طراح رسانه باید بهترین ناقل رسانهای را انتخاب کند. ناقل رسانهای، وسیلهای است که از بین انواع رسانه ها انتخاب شود. مثلاً در صورتی که طراحی بخواهد آگهی را در مجله چاپ کند، باید ارقام مربوط به تیراژ، هزینه درج آگهی در اندازه های مختلف، حق انتخاب درباره رنگ، محل درج آگهی و فراوانی درج آگهی را برای مجله های مختلف و خاص به دست آورد. پس از این مرحله، طراح باید هر مجله را از نظر عواملی همچون اعتبار مجله، جایگاه و منزلت آن، کیفیت چاپ، گرایش مقاله ها و مهلت ارائه آگهی مورد بررسی قرار دهد. طراح مجله، ناقلی را انتخاب میکند که با توجه به هزینه آن، دارای بالاترین ضریب دسترسی، فراوانی پخش و تأثیر باشد.
جدولبندی پخش آگهیهای تبلیغاتی
سه روش عمده برای پخش آگهیهای تبلیغاتی وجود دارد.
۱) جدولبندی پیوسته[۱۱۶]
در این روش الگوی پخش آگهی به گونهای است که پهش آن در یک مدت زمان معین به طور پیوسته انجام میشود. این روش بیشتر (و نه لزوماً) در مورد کالاهایی به کار میرود که در مراحل میانی به بعد از مرحله عمر خود هستند و تبلیغاتی که در مورد آنها انجام میشود بیشتر جنبه یادآوری در مورد کالا در مارک را دارد.
۲) جدولبندی تناوبی[۱۱۷]
تبلیغکننده در این روش مثلاً ممکن است که یک ماه در میان و یا دو هفته در میان تبلیغات خود را ارائه کند و در زمان پخش آگهیها و انجام تبلیغات شتاب زیادی از نظر تعدد به تبلیغات خود بدهد. در واقع در این روش پخش تبلیغات در یک مدت زمان معین به صورت غیریکنواخت انجام میگیرد، مثلاً صد آگهی را میتوان هفتهای یک بار پخش کرد و هم میتوان پخش این تعداد آگهی را در چند نوبت به شکل فشرده انجام داد که حالت اول روش پیوسته و حالت دوم روش تناوبی است. کسانی که از پخش آگهی در چند نوبت به صورت فشرده حمایت میکنند، اظهار میدارند که پخش آگهی به این صورت موجب میشود که مخاطبان نسبت به پیام، آگاهی بیشتری کسب کنند و در نتیجه این روش باصرفهتر است.
۳) جدولبندی فصلی[۱۱۸]
برخی از فصول سال، رفتارهای خرید خاصی را ایجاب میکند، تنوع فصول و الزامات هر کدام بعضاً ایجاب میکند که از جدولبندی فصلی استفاده شود. برخی از کالا وجود دارد که در برخی از فصلها دارای فروش بالا هستند. در مورد این دسته از کالاها از این روش باید استفاده کرد. فروش انواع بستنیها غالباً به شکل جدولبندی فصلی انجام میگیرد.
نتیجهگیری
تبلیغ وسیلهای است برای ارتباط با بازار و جامعه و بازارافزایی چنانچه آثار گوناگون آن از طریق مقایسه عملکردها و اهداف به درستی و به موقع ارزیابی شود و بسیاری از برنامههای تبلیغاتی آینده را دگرگون خواهد ساخت. فراموش نکنیم که اگرچه برای همه سازمانها و شرکتها تبلیغ لازم است اما همه نوع تبلیغی مفید، مؤثر و نافذ نیست تنها از طریق ارزیابی درست آثار تبلیغات است که میتوان ضعفها و کاستیها را شناخت و از هزینه ها و ریسکها و حرکتهای نادرست تبلیغاتی جلوگیری کرد.
ارزیابی تبلیغات، چنانچه علمی و اصولی و توسط گروه های حرفهای صورت نگیرد نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه با نتیجهگیرهای غلط و ناقص مشکلات تازهای را به وجود میآورد.
مدیریت تبلیغات شامل سه مرحله کلی، برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی است. برای برنامه ریزی و ارزیابی اصولی تبلیغات نقش تحقیقات بازاریابی و مراکز تحقیقاتی حرفهای بسیار مهم و ارزنده است. تبلیغ بدون تحقیق یک اشتباه بزرگ است و عدم ارزیابی تبلیغ به معنای سهلانگاری و بیتوجهی به منابع گوناگونی است که برای تبلیغات به کار گرفته میشوند.
روش های گوناگونی برای ارزیابی آثار تبلیغ وجود دارد که پژوهشگری بنا به ضرورتهای پژوهش و یا حتی سلیقه شخصی، یکی از آنها را جهت انجام پژوهش برمیگزیند.
در پژوهش حاضر، موضوع و پیشفرضهای پژوهش ایجاب مینمود که پژوهشگر از مدل آیدا و فرمول کوکران استفاده کند.
فصل سوم: روششناسی
۳-۱: مقدمه
در فصل دوم، مبانی و چارچوب نظری این تحقیق ارائه شد، در این فصل نیز مباحث مربوط به روش تحقیق، تعاریف متغیرها، جامعه آماری، حجم نمونه، واحد تحلیل و … آورده میشود. این پژوهش تحت عنوان تحلیل محتوای بررسی آگهیهای مزایده و مناقصه در پنج روزنامه (ایران، همشهری، جام جم، کیهان، اطلاعات، شرق) به تصویب رسید و به منظور بررسی آگهیهای مزایده و مناقصه با توجه به متغیرها و سؤالهای مورد نظر انجام گرفته است.
۳-۲: سؤالهای تحقیق
۱- آگهی مزایده و مناقصه روزنامه چند وجه دارند؟
۲- ساختار آگهیهای مزایده و مناقصه روزنامهها از لحاظ زاویه قرارگیری چگونه است؟
۳- چه رنگهایی در آگهیهای مزایده و مناقصه تبلیغاتی استفاده شده است؟
۴- آیا آگهی مزایده و مناقصه روزنامه براساس مقررات رنگبندی شدهاند؟
۵- تعداد کلماتی که در آگهیهای مزایده و مناقصه استفاده شدهاند به چه میزان است؟
۶- فرمت کلمات استفاده شده در آگهیهای مزایده و مناقصه چگونه است؟
۷- از چه زبانی برای نوشتن کلمات در آگهیهای مزایده و مناقصه استفاده شده است؟
بررسی سهم آگهی های مزایده و مناقصه در صفحات اول روزنامه های کشور (جام جم، همشهری، کیهان، ایران، اطلاعات و شرق)- قسمت ۱۵