شهریور و مهر
۱۵-۱۲
۱۰-۸
مهر و آبان
۱۲-۱۰
۸-۶
آبان و آذر
۱۰-۸
۶-۴
آذر و دی
۸-۶
۶-۴
لازم به ذکر است با توجه به شرایط محیطى منطقه، تولید ارقام فوق در ماههاى مختلف تغییر خواهند کرد.
۱-۱۴-۳ کشت تربچه
این گیاه دارای انواع و اقسام فراوانی بوده برگ های آن بیضی شکل و کشیده هستند و اطراف برگ دارای بریدگی و شکاف بوده و زبر(خشن) میباشد. برگها مستقیم از ریشه خارج میشوند. قسمت اصلی و خوراکی تربچه برجستگی انتهایی برگ ها است که به رنگ های مختلف سفید، قرمز، و دو رنگ دیده میشود. اصولا این گیاه را به دو نوع تقسیم میکنند و کلیه انواع این گیاه را در این دو دسته قرار می دهند:
- تربچه نقلی یا تربچه چهار فصل: این قسم تربچه خیلی زود سبز شده و محصول آن در مدت زمان کوتاهی بدست می آید. تربچه به شکل و رنگ های: گرد قرمز، گرد ارغوانی / گرد سفید، گرد بنفش، گرد قرمز نوک سفید، تربچه نیمه بلند قرمز، نیمه بلند قرمز نوک سفید، نیمه بلند ارغوانی، نیمه بلند سفید، تربچه بلند قرمز، تربچه بلند سفید و بلند بنفش وجود دارد.
-
- ترب یا تربچه درشت: برای بدست آوردن محصول ترب، مدت زمان بیشتری لازم است.
تربچه در هر آب و هوا و خاکی می روید، لکن در هوای گرم زود خَشَبی (خشک و چوبی) و پوک شده از مرغوبیت آن کاسته می شود. از نظر خاک، زمان کشت را باید در نظر داشت، به این معنی که برای کشت بهاره، زمین شنی و سست بهتر از زمین رسی و شنی سخت میباشد.
بعکس برای کشت انواع تابستانه در زمین های رسی و شنی و نمدار بهترین محصول بدست می آید. تکثیر تربچه، بوسیله بذر می باشد. بذر تربچه، قرمز رنگ، کروی شکل و نسبتا ریز است. قوه نامیه بذر تربچه (قدرت سبز شدن بذر) در حدود ۵ سال است. به این معنی که بذر تهیه شده از تربچه برای کاشت بعدی حد اکثر تا ۵ سال قابل استفاده می باشد. ولی بهترین محصول از بذرهای جوان که حد اکثر ۳ ساله باشند بدست می آید. بذر تربچه ۴ تا ۷ روز بعد از کاشت سبز می شود. بذر مورد نیاز برای ۱۰۰ متر مربع زمین از انواع تربچه نقلی یا ریز ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم و برای انواع درشت ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم می باشد. زمان کاشت تربچه، در فضای باز بنا به سردی هوا از اول اسفند ماه تا اول آبان ماه توصیه می شود (اختری و همکاران ۱۳۹۱، ۷۷).
شکل ۱-۶- تربچه نقلی یا چهار فصل
۱-۱۵- اهداف تحقیق