چکیده
ادبیّات هر سرزمینی منعکس کننده اوضاع و احوال اجتماعی آن سرزمین است. با توجه به تحوّلات بنیادینی که در ساختارهای اجتماعی دوران معاصر به وجود آمد، در ادبیات نیز تحوّلاتی صورت گرفت. بدین ترتیب شاخصه آثار پس از نهضت تا به امروز، پرداختن به مسائل اجتماعی و انتقاد از جنبه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه است.
افراد جامعه و در میان آنها شاعران خود را جدا و بیگانه از جمع نمیدانند. لذا با سایر اعضای جامعه احساس همبستگی و وابستگی کرده و زبان گویای جامعه خویش میشوند. از جمله این شاعران سعاد الصباح است.
سعاد الصباح مسایل اجتماعی را با بینشی عمیق مورد بررسی قرار میدهد و به سادگی از کنار آن نمیگذرد. وی در تأمّلات اجتماعی خود موضوعاتی از قبیل: تعلیم و آزادی زن، استعمار، وطن دوستی، انسان دوستی ،وحدت عربی را مورد توجّه قرار میدهد. او انسانها را روح واحدی میداند که باهم برابر و مشابهند. او در واقع خود را اصلاح کننده معضلات و مشکلات جامعه میداند و مبنای شعر خود را خدمت به ملت خویش و در نگاه گستردهتر خدمت به انسانیت قرار میدهد و خواستار احیای حقوق اساسی مردم میشود.
این تحقیق از نوع بنیادی و روش بررسی آن تحلیلی توصیفی است که به شیوۀ کتابخانهای صورت گرفته است بدین ترتیب که نخست مطالب مرتبط با موضوع از منابع استخراج وفیش برداری شده و آنگاه یافتهها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
کلمات کلیدی: سعاد الصباح – اشعار- مضامین اجتماعی
فهرست مطالب