۱-۷-۱. جامعه آماری
جامعه آماری شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که از سال ۸۲ تا ۹۱ در بورس اوراق بهادار تهران بودهاند می باشد.
۱-۷-۲. نمونه آماری
ازبین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراقبهادار، شرکتهایی که دارای ویژگیهای زیر بودند برای آزمون فرضیهها انتخاب شدهاند.
سال مالی شرکتها منتهی به پایان اسفند باشد و در دوره مورد نظر تغییر سال مالی وفعالیت نداده باشند
شرکتهای عضو نمونه تا قبل از اسفند سال ۱۳۸۲ در بورس تهران پذیرفته شده باشند .
شرکتها نباید جزء گروههای صنعت واسطهگری مالی مانند بیمه وبانک باشند . زیرا ماهیت فعالیت این گونه از شرکتها متفاوت از سایرین میباشد.
شرکتها نباید از اعضای هلدینگ گروههای صنایع باشند زیرا سود وبازدهی این گونه از شرکتها تابع سایر شرکتهای عضو هر یک از گروههای صنایع میباشد.
اطلاعات مورد نیاز برای هریک از شرکتهای انتخابی در دسترس باشد.
پس از حذف شرکتهای فاقد شرایط مذکور ،تعداد شرکتهای مورد بررسی قرار گرفته در مدل اول این تحقیق ۱۰۱ شرکت و تعداد سال – شرکت مورد مشاهده برابر ۱۰۱۰ بوده است. پس از حذف دادههای پرت تعداد مشاهداتی که مورد آزمون قرار گرفتند به ۹۹۱ مشاهده رسیدند. همچنین تعداد شرکتهای مورد بررسی در مدل دوم نیز ۱۰۱ شرکت و تعداد سال – شرکت مورد مشاهده برابر ۹۰۹ مشاهده میگردد. تعداد مشاهدات برای آزمون این مدل نیز پس از حذف دادههای پرت به ۸۸۹ مشاهده رسیدند.
۱-۷-۳. قلمرو تحقیق
قلمرو موضوعی:این تحقیق به بررسی تاثیر اقلام تعهدی اختیاری بر بازده سهام و جریانهای نقدی عملیاتی آتی با توجه به رشد شرکت می پردازد.
قلمرو زمانی:دوره زمانی تحقیق ۱۰ساله و از سال ۸۲ تا ۹۱ می باشد.
قلمرو مکانی:قلمرو مکانی تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
۱-۷-۴. روش گردآوری دادهها
جهت انجام این تحقیق و نتیجهگیری صحیح از تحقیق، اطلاعات نقش اساسی را ایفا میکند. در این خصوص به دو گروه از اطلاعات نیاز است.
گروه اول:اطلاعاتی که مرتبط با مبنای تئوریک وادبیات تحقیق میباشدکه مفاهیم بنیادی و چارچوب تحقیق رابیان میدارد. دسترسی به این اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانهای و پایگاه های علمی و مقالات خارجی و داخلی جمع آوری خواهد شد.
گروه دوم: اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که این نوع اطلاعات از طریق گزارشهای مالی ارائه شده توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران وسایت www.rdis.ir استخراج گردیده است.
۱-۸. متغیرهای تحقیق
۱-۸-۱. متغیرهای وابستهبازده سهام(Rit):عبارتست از بازده محقق شده سهم i در سال t که به عنوان معیار ارزیابی عملکرد مورد استفاده قرار گرفت و به صورت زیر محاسبه می شود.
۱۰۰×Ri,t =
Pi,t، Pi,t-1 قیمت سهام در پایان و ابتدای دوره t ، α درصد افزایش سرمایه از محل مطالبات آورده نقدی ، β درصد افزایش سرمایه از محل اندوخته،Cقیمت پذیره نویسی یک سهم جدید
Di,tسود نقدی سهام عادی در طی دوره t
جریان نقدی عملیاتی آتی (OCFt+1): جریانهای نقدی ورودی وخروجی ناشی از فعالیتهای اصلی ومستمر مولد درآمد عملیاتی واحد تجاری(کمیته فنی سازمان حسابرسی،۱۳۸۸ :۴۵)است. کهایندادهازصورتمالی گردشوجوهنقدشرکتهایموردنظراستخراجگردیده است.
۱-۸-۲. متغیرهای مستقل
اقلام تعهدی غیر اختیاری(NDA): پس از تخمین پارامترهای مدل تعدیل شده جونز از طریق مدلهای سری زمانی و یا مقطعی، اقلامتعهدی غیراختیاری (NDA) به شرح زیر محاسبه میشود.
α۱ +α۲ + α۳ = NDAj,t
اقلامتعهدی اختیاری(DAC): بعد از محاسبه اقلامتعهدی غیر اختیاری، اقلامتعهدی اختیاری از طریق رابطه زیر محاسبه میکردند:
NDAj,t – = DACj,t
رشد شرکت(GROW): متغیر ساختگی است اگر یک شرکت دارای MTB بالاتر از مقدار میانه آن در صنعت باشد برابریک و در غیر این صورت صفراست.
MTB:نشان دهندهی رشد و برابر با نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام در پایان هر سال مالی میباشد. ارزش بازار از ضرب آخرین تعداد سهام شرکت در آخرین قیمت هر سهم در پایان سال مالی بدست میآید.جریان نقدی عملیاتی(OCF):جریانهای نقدی ورودی وخروجی ناشی از فعالیتهای اصلی ومستمر مولد درآمد عملیاتی واحد تجاری(کمیته فنی سازمان حسابرسی،۱۳۸۸ :۴۵)است. که به عنوان تفاوت سودعملیاتی و اقلامتعهدی محاسبه میشود.
[۱]-Balland Brown
دیگر سایت ها :