فهرست مطالب:
چکیده………………………………… 1
فصل اول : مقدمه……………………….. 2
1-1 مقدمه…………………………….. 3
فصل دوم : بررسی منابع………………….. 5
2-1 پیشینه و تاریخچه لوبیا……………… 6
2-2 اهمیت اقتصادی لوبیا………………… 6
2-3 سطح زیر کشت لوبیا در ایران و جهان……. 7
2-4 مشخصات عمومی لوبیا…………………. 7
2-5 خصوصیات گیاهشناسی لوبیا…………….. 8
2-6 نیازهای اقلیمی لوبیا……………….. 11
2-7 نقش کلسیم در تغذیه گیاهان…………… 12
2-7-1 کلسیم در خاک…………………….. 14
2-7-2 اثر کلسیم برخواص و ویژگیهای خاک……. 14
2-7-3 اثر متقابل کلسیم با سایر عناصر…….. 15
2-8 فیزیولوژی کلسیم در گیاه…………….. 15
2-9 نقشهای کلسیم در گیاه……………….. 16
2-9-1 پایداری دیواره سلول………………. 16
2-9-2 رشد سلول………………………… 16
2-9-3 پایداری غشا و تنظیم آنزیم…………. 17
2-9-4 تنظیم توزیع کلسیم درون سلول……….. 17
2-9-5 موازنه کاتیون- آنیون و تنظیم اسمز….. 17
2-10 استفاده از گچ در تغذیه گیاهان………. 18
2-11 نقش گوگرددر تغذیه گیاهان…………… 19
2-12 نقش گوگرد در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی 22
2-13 اثر گوگرد بر مقدار پروتئین دانه لوبیا.. 23
2-14 اثرگوگرد بر مقدار کلروفیل برگها…….. 23
2-15 اثر کلسیم بر تثبیت نیتروژن…………. 24
2-16 نقش کلسیم و pH درتثبیت نیتروژن……… 25
2-17 نقش گوگرد بر تثبیت نیتروژن…………. 25
فصل سوم : مواد و روش ها ……………….. 27
3-1 مشخصات جغرافیایی و آب و هوایی منطقه….. 28
3-2 خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک محل انجام آزمایش 30
3-3 ویژگی های آماری طرح آزمایشی…………. 30
3-4 آماده سازی زمین، اجرای نقشه طرح و کاشت لوبیا 31
3-5 خصوصیات مورد بررسی…………………. 31
3-5-1 ارتفاع بوته……………………… 31
3-5-2 تعداد ساقه فرعی………………….. 32
3-5-3 طول غلاف…………………………. 32
3-5-4 تعداد غلاف در بوته………………… 32
3-5-5 تعداد دانه در غلاف………………… 32
3-5-6 تعداد دانه در بوته……………….. 32
3-5-7 وزن صد دانه خشک………………….. 32
3-5-8 عملکرد غلاف تر……………………. 33
3-5-9 عملکرد غلاف خشک…………………… 33
3-5-10 عملکرد دانه…………………….. 33
3-5-11 عملکرد بیولوژیک…………………. 33
3-6 محاسبات آماری……………………… 33
فصل چهارم: نتایج………………………. 34
4-1 اثر زمان و مقدار مصرف گچ برارتفاع بوته.. 35
4-2 اثر زمان و مقدار مصرف گچ بر تعداد ساقه فرعی 37
4-3 اثر زمان و مقدار مصرف گچ بر طول غلاف….. 39
4-4 اثر زمان و مقدار مصرف گچ بر تعداد غلاف در بوته 41
4-5 اثر زمان و مقدار مصرف گچ بر تعداد دانه در غلاف 43
4-6 اثر زمان و مقدار مصرف گچ برتعداد دانه در بوته 45
4-7 اثر زمان و مقدار مصرف گچ بر وزن صد دانه. 47
4-8 اثر زمان و مقدار مصرف گچ بر عملکرد غلاف تر 48
4-9 اثر زمان و مقدار مصرف گچ عملکرد غلاف خشک. 49
4-10 اثر زمان و مقدار مصرف گچ بر عملکرد دانه 50
4-11 اثر زمان و مقدار مصرف گچ برعملکرد بیولوژیک 51
فصل پنجم : نتیجه گیری………………….. 54
5-1- نتیجه گیری……………………….. 55
5-2- پیشنهادات………………………… 55
منابع………………………………… 56
فهرست جدول ها
جدول 3-1 خصوصیات شیمیایی خاک محل آزمایش.. 30
جدول 3-2 خصوصیات فیزیکی خاک محل آزمایش… 30
جدول 4-1 تجزیه واریانس داده ها………… 53
فهرست شکل ها
شکل 3-1 نقشه استان گیلان و تقسیم بندی شهرها و نقشه بخشهای شهرستان لنگرود………………………… 28
شکل 3-2 میزان بارندگی………………….. 29
شکل 3-3 میانگین دما……………………. 29
شکل 4-1 اثر مقدار مصرف گچ بر ارتفاع بوته لوبیا 36
شکل 4-2 اثر زمان مقدار مصرف گچ بر ارتفاع بوته لوبیا 36
شکل 4-3 اثر مقدار مصرف گچ بر تعداد ساقه فرعی 38
شکل 4-4 اثر زمان مقدار مصرف گچ بر تعداد ساقه فرعی 38
شکل 4-5 اثر مقدار مصرف گچ بر طول غلاف لوبیا.. 40
شکل 4-6 اثر زمان مقدار مصرف گچ بر طول غلاف لوبیا 40
شکل 4-7 اثر مقدار مصرف گچ بر تعداد غلاف لوبیا 42
شکل 4-8 اثر زمان مقدار مصرف گچ بر تعداد غلاف لوبیا 42
شکل 4-9 اثر مقدار مصرف گچ بر تعداد دانه در غلاف 44
شکل 4-10 اثر زمان مقدار مصرف گچ بر تعداد دانه در غلاف 44
شکل 4-11 اثر مقدار مصرف گچ بر تعداد دانه در بوته لوبیا 46
شکل 4-12 اثر زمان مقدار مصرف گچ بر تعداد دانه در بوته لوبیا………………………………… 46
شکل 4-13 اثر متقابل مقداروزمان مصرف گچ بر تعداد دانه در بوته لوبیا……………………………. 46
شکل 4-14 اثر متقابل مقداروزمان مصرف گچ بر وزن صد دانه لوبیا………………………………… 47
شکل 4-15 اثر متقابل مقداروزمان مصرف گچ بر عملکرد غلاف تر لوبیا………………………………… 48
شکل 4-16 اثر متقابل مقداروزمان مصرف گچ بر عملکرد غلاف خشک لوبیا………………………………… 49
شکل 4-17 اثر متقابل مقداروزمان مصرف گچ بر عملکرد دانه لوبیا………………………………… 50
شکل 4-18 اثر مقدار مصرف گچ بر عملکرد بیولوژیک لوبیا 52
شکل 4-19 اثر زمان مقدار مصرف گچ بر عملکرد بیولوژیک لوبیا…………………………………….. 52
شکل 4-20 اثر متقابل مقداروزمان مصرف گچ بر عملکرد بیولوژیک لوبیا………………………………… 52
چکیده
به منظور بررسی اثر گچ بر رشد و عملکرد لوبیا در منطقه لنگرود، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار در سال 1392 به اجرا در آمد. فاکتور اول، زمان مصرف گچ در 2 سطح (مصرف کامل در ابتدای کاشت و مصرف به صورت تقسیط شده در 2 مرحله کاشت و گلدهی) و فاکتور دوم مقدار مصرف گچ در 5 سطح (120،90،60،30،0 کیلوگرم در هکتار) بود. صفات مورد بررسی در این تحقیق عبارت بودند از: ارتفاع ساقه، تعداد ساقه فرعی، طول غلاف، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، عملکرد غلاف تر، وزن صد دانه، عملکرد غلاف خشک و عملکرد بیولوژیک. تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه نشان داد که زمان مصرف گچ اثر معنی داری بر ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، طول غلاف، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته و عملکرد بیولوژیک داشت. مقدار مصرف نیز اثر معنی داری بر این صفات داشت. مقایسه میانگین صفات مورد مطالعه نشان داد که مصرف 60 کیلوگرم در هکتار گچ، بیشترین اثر را بر صفات مورد بررسی داشت. همچنین مصرف کامل در زمان کاشت اثر بیشتری نسبت به مصرف گچ به صورت تقسیط شده داشت. بر اساس نتایج به دست آمده، مصرف 60 کیلوگرم در هکتار گچ به صورت مصرف کامل در زمان کاشت به عنوان بهترین ترکیب تیماری برای افزایش رشد و عملکرد لوبیا در منطقه پیشنهاد می گردد