(۳‑۲۲)
در [۹] بوسیلهی این رابطه و کنترل α توسط یک کنترلر PI ، از مدل متوسط برای تولید ولتاژ مرجع و در نهایت کنترل حلقه بستهی ولتاژ باس STATCOM استفاده شده است. همانطور که از شکل (۳-۱۹) پیداست، از مدل متوسط در حلقهی کنترلی و برای تولید سیگنالهای ولتاژ مرجع سه فاز استفاده شده است.
شکل ۳-۱۹- کنترل STATCOM با مدولاسیون SPWM و استفاده از مدل متوسط
۳-۵- مدولاتور SVM برای مدل متوسط STATCOM
در بخش (۳-۵-۱) به مدلسازی STATCOM به روش متوسط اشاره شد. با اعمال اپراتور متوسطگیری به معادلات حالت STATCOM که ناپیوستهاند و با انجام پارهای عملیات جبری و سادهسازی، به معادلات حالت متوسط پیوسته منجر میگردد. ورودی مدل متوسط، ولتاژهای فاز سیستم قدرت و توابع سیکل وظیفه میباشند. همانطور که گفته شد توابع سیکل وظیفه، تابع شیوه مدولاسیون بوده و باید بنحوی محاسبه شوند که تطبیق مناسبی بین رفتار مدل متوسط و سیستم واقعی ایجاد گردد. در ]۸[، توابع سیکل وظیفه براساس مدولاسیون SPWM برای مدل متوسط استخراج شده اند. در این پایان نامه توابع سیکل وظیفه براساس مدولاسیون SVM بدست آورده می شود. در اینصورت مدل متوسطی در دست است که می تواند رفتار STATCOM با مدولاتور SVM را بخوبی شبیهسازی کند. بدین منظور باید رابطهای ریاضی بین مدولاسیون SVM و توابع سیکل وظیفه در مدل متوسط برقرار کنیم تا با بهره گرفتن از این رابطه بتوانیم رفتار مدولاتور SVM را در کاربردهای مدل متوسط، شبیهسازی کنیم. استخراج این رابطه با توجه به تعریف تابع سیکل وظیفه و با در نظر گرفتن الگوریتمی که در روش مدولاسیون SVM مطرح است، صورت میگیرد که در بخش بعدی به توضیح آن میپردازیم.
۳-۵-۱- توابع سیکل وظیفه مدل متوسط براساس مدولاسیون SVM
با توجه به بخش (۳-۵-۱)، اگر بخواهیم با بهره گرفتن از مدولاسیون SVM، ولتاژ مرجع را در خروجی یک اینورتر منبع ولتاژی سه ساق ایجاد کنیم، آنگاه طبق روابط (۳-۱۰) و (۳-۱۲) خواهیم داشت :
(۳-۲۳)
(۳-۲۴)
با توجه به شکل(۳-۲۰)، روابط (۳-۲۳) و (۳-۲۴) بدین معناست که برای داشتن در خروجی طی مدت پریود سوئیچینگ () باید ثانیه ، ثانیه و ثانیه را در خروجی ایجاد کنیم.
شکل ۳-۲۰- بردار ولتاژ مرجع بین بردارهای حالت سوئیچینگ
با توجه به بخش (۳-۲-۱)، در VSI سه ساق، دو بردار حالت سوئیچینگ صفر () داریم که در انتخاب هر یک از این دو بردار برای بکارگیری در پریود سوئیچینگ و همچنین زمان اعمال آنها در پریود سوئیچینگ، آزادی عمل داریم. این آزادی عمل در مورد توالی اعمال بردارهای حالت و نیز مطرح است. بعبارت دیگر باید مشخص شود که کدامیک از بردارهای صفر در مدت ثانیه استفاده شود و هر کدام از بردارهای حالت صفر، و در کجای پریود سوئیچینگ پیادهسازی شوند. با توجه به بحث در مورد طرحهای مدولاسیون SVM که در بخش (۳-۲-۲) مطرح گردید، در اینجا از طرح مدولاسیون توالی راستگرد (SVM1) استفاده میکنیم. در این طرح مدولاسیون از هر دو بردار صفر بطور مساوی در مدت ، در ابتدا و انتهای پریود سوئیچینگ استفاده می شود.
با توجه به رابطه (۳-۳) در مورد VSI سه ساق داریم :
(۳-۲۵)
اگر رابطه (۳-۲۵) را بوسیلهی تبدیل پارک به فضای dq ببریم، خواهیم داشت :
(۳-۲۶)
بنابر رابطه (۳-۲۶)، بردارهای حالت سوئیچینگ و را میتوان بصورت زیر نوشت :
(۳-۲۷)
(۳-۲۸)
با توجه به اینکه است و با ترکیب روابط (۳-۲۳)،(۳-۲۸)و(۳-۲۷)، میتوان نوشت :
(۳-۲۹)
از طرف دیگر تعریف تابع سیکل وظیفه برای فازهای a ، b و c مبدل منبع ولتاژ عبارت است از :
(۳-۳۰)
با جایگذاری رابطه (۳-۲۹) در (۳-۳۰) داریم :
(۳-۳۱)
اگر شاخص مدولاسیون را بصورت تعریف کنیم و قسمت های حقیقی و موهومی رابطه (۳-۳۱) را مساوی همدیگر قرار دهیم، بدست خواهیم آورد :
(۳-۳۲)
(۳-۳۳)
با انجام عملیات جبری روی روابط (۳-۳۲) و (۳-۳۳) خواهیم داشت :
(۳-۳۴)
(۳-۳۵)
از طرف دیگر معادلات مدل متوسط با توجه به رابطه (۳-۲۱) عبارتند از :
(۳-۳۶)
با توجه به معادلات مدل متوسط (۳-۳۶) و روابط (۳-۳۲) تا (۳-۳۵) میتوان گفت، اکنون مدل متوسطی در دست است که می تواند رفتار سیستم واقعی STATCOM با مدولاتور SVM را بخوبی شبیهسازی کند.
ورودی سیستم واقعیSTATCOM با مدولاتور SVM، علاوه بر ولتاژهای سیستم قدرت، دامنه ولتاژ مرجع ()و زاویه ولتاژ مرجع () میباشد که با توجه به روابط (۳-۳۲) تا (۳-۳۶)، ورودی مدل متوسط نیز میباشند. معمولا برای عملکرد هارمونیکی بهتر در کارکرد STATCOM، شاخص مدولاسیون () را عددی ثابت میگیرند و عملیات کنترل را با تغییر زاویهی ولتاژ مرجع انجام می دهند. زاویه ولتاژ مرجع است که در آن فرکانس زاویهای سیستم قدرت، زاویه ولتاژ فاز سیستم قدرت نسبت به مرجع زاویه و زاویه بین ولتاژ خروجی اینورتر STATCOM و ولتاژهای سیستم قدرت میباشند. در سیستم قدرت سهفاز متعادل از زاویهی میتوان بعنوان یک عامل کنترلی استفاده کرد. در بخش (۲-۲-۲-۱) دیدیم که مقادیر منفی α یعنی STATCOM در مد کاپاسیتیو کار می کند و مقادیر مثبت α به معنای عملکرد اندوکتیو STATCOM میباشد و مقادیر متغیرهای حالت سیستم(، و ) نیز تابع تغییرات زاویهی α میباشند.
فصل چهارم
نتایج شبیه سازی مدولاتور SVM
برای مدل متوسط STATCOM
۴-۱- مقایسه مدل متوسط با مدولاتور SVM با سیستم واقعی ( نتایج شبیه سازی)
در این قسمت با بهره گرفتن از شبیهسازی در محیط نرمافزار MATLAB، به بررسی صحت و دقت مدل متوسط STATCOM با مدولاتور SVM که در فصل گذشته پیشنهاد گردید، پرداخته می شود. برای انجام شبیهسازی از سیستم نشان داده شده در شکل (۴-۱) که یک STATCOM متصل به سیستم قدرت است و توان راکتیو یک بار محلی را تغذیه می کند، استفاده میکنیم. مقادیر پارامترهای سیستم در جدول (۴-۱) آمدهاند.
شکل ۴-۱- STATCOM متصل به سیستم قدرت با حضور بار محلی