نسبت دارای مشهود
-۰.۰۱
۰.۰۸
-۰.۰۱
-۰.۰۱
۰.۰۴
۱
۴-۴- آزمون مدلهای پژوهش
۴-۴-۱- آزمون مدل اول
مقدمه
مدل اول ارائهشده در تخمین از دو گروه متغیر مستقل تشکیلشده است. گروه اول متغیرهای ویژهی شرکتی میباشند که مدل استاندارد برای مجموعه متغیرهای اثرگذار بر نسبت اهرمی تلقی میشود که بر طبق گزارشهای راجان و زینگالس (۱۹۹۵) بیکر و وارگلر (۲۰۰۲) هووکیمیان (۲۰۰۶) و آنتونیو و دیگران (۲۰۰۸) ارائه شده است. این متغیرها شامل اندازهی شرکت، نسبت داراییهای مشهود قابل وثیقه، ارزش بازاری شرکت به دفتری و سودآوری که در واقع نسبت سود قبل از بهره و مالیات به کل داراییها است، گردآوری شده است. متغیرهای گروه دوم که متغیرهای مورد بحث و آزمون در فرضیههای این تحقیق است شامل نااطمینانی اقتصاد کلان و نااطمینانی خاص شرکت میباشد. متغیرهای گروه اول به صورت برداری درون مدل اول قرار میگیرد و در تحلیل آن ها فقط به صورت گذرا اشارهای میشود.
همانگونه که در فصل سوم بیان شده است روش تخمین دادهها در مدلهای پژوهش روش GMM (گشتاورهای تعمیم یافته) که روشی مبتنی بر مدلهای پویای پانلی هستند، استفاده شده است. یکی از ویژگیهای این مدل وجود وقفه از درجات (۱ تا ۵) از متغیر وابسته به شکل متغیر مستقل در سمت راست مدل میباشد.
۴-۴-۱-۱- تخمین مدل اول
الف- آزمون فرضیهها (مدل ایستا)
وجود تعداد مقاطع بیش از ۳۰ عدد در دادههای تابلوی نیاز به آزمون هاسمن برای تشخیص اثرات ثابت یا تصادفی بودن نوع تابلو نیست(بالتاجی، ۲۰۰۸). در جدول شماره ۸ و ۱۰، مدل رگرسیونی ترکیبی اثرات ثابت تأثیر عوامل مؤثر بر ساختار سرمایه شرکتهای مورد بررسی، در حالت ایستا در سطح کل شرکتها ارائهشده است. نتایج حاصله در جدول شماره ۸ نشان میدهد که تأثیر نااطمینانی خاص شرکت بر ساختار سرمایه، با توجه بهاحتمال در سطح اطمینان ۹۹ درصد معنادار و ضریب آن مثبت است. این موضوع نشان از تأثیر مستقیم نااطمینانی خاص شرکت بر ساختار سرمایه دارد و با افزایش نوسانات در فروش، شرکت نسبت اهرمی خود را افزایش میدهد اما متغیر نااطمینانی اقتصاد کلان معنادار نیست. همچنین نتایج نشان میدهد که تأثیر سودآوری و بازار به دفتری شرکت معنادار و دارای ضریب منفی و نسبت داراییهای مشهود معنادار و ضریب مثبت دارد. پس فرض یک، سه، چهار و پنج تأیید و فرض دو، شش رد میشود. علاوه بر آن، نتایج مربوط به ضریب تعیین تعدیلشده نشان میدهد که در کل دوره پژوهش، حدود ۷۰ درصد از تغییرات ساختار سرمایه در حالت ایستا تحت تأثیر متغیرهای این پژوهش بوده است.
متغیرهای مدل
ضریب
انحراف معیار پسماند
آماره t
احتمال
عرض از مبدأ
۰.۲۳۹۱۵۹
۰.۰۶۱۴۳۹
۳.۸۹۲۶۲۱
۰.۰۰۰۱
بازار به دفتری
-۰.۱۰۵۱۸۰
۰.۰۰۴۳۲۴
-۲۴.۳۲۷۷۰
۰.۰۰۰۰
اندازه شرکت
۰.۰۲۳۰۸۵
۰.۰۱۵۴۲۵
۱.۴۹۶۶۵۶
۰.۱۳۴۷
سودآوری
-۰.۰۴۳۳۲۰
۰.۰۲۰۹۹۶
-۲.۰۶۳۰۸۰
۰.۰۳۹۳