فرضیه ترکیب توزیعها MDH:
فرضیه MDH به عنوان جایگزینی برای فرضیه SIAH ، بر این موضوع دلالت دارد که ارتباط بین حجم معاملات و بازده سهام به نرخ جریان اطلاعات به بازار وابسته میباشد. در این مدل همه مبادله گران سیگنالهای قیمت جدید را به طور همزمان دریافت میکند و انتقال به تعادلهای جدید فوراً صورت میپذیرد و تعادلهای واسطه شکل نمیگیرد و این موضوع بر خلاف SAIH است که میگوید تعادلهای واسطه جهت رسیدن به تعادل نهایی شکل میگیرند. در نتیجه بر طبق فرضیه MDH نباید هیچ گونه اطلاعاتی در دادههای نوسانات گذشته وجود داشته باشد که بتوان از آن برای پیشبینی حجم استفاده نمود زیرا این متغیرها به صورت همزمان در پاسخ به ورود اطلاعات جدید تغییر کردهاند. فرضیه MDH به عنوان تفسیری از ارتباط بین حجم معاملات، تغییر قیمت و نرخ جریان اطلاعات پیشنهاد شده است. این مدل فرض میکند که قیمتها و حجم معاملات به جریان ورود اطلاعات در طول زمان معاملات واکنش نشان میدهد. از این رو تغییر قیمت روزانه مجموعهای از تغییرات قیمت روزانه است.
-فرضیه قیمت گذاری دارایی ها بر اساس انتظارات عقلایی یا REAP:
مدلهای انتظارات عقلایی برای قیمتگذاری داراییها نشان دادهاند که اختلاف نظرها نشات گرفته از اطلاعات محرمانه میباشد.
-فرضیه اختلاف عقیده DO:
هریس و راویو (۱۹۹۳) فرض کردند که مبادلهگران اطلاعات مشترکی به دستشان میرسد. اما مبادلهگران در تحلیل و تفسیر آنها تفاوت دارند و هر یک از مبادلهگران تحلیل خود را معتبر میپندارند. آنها بدین موضوع اشاره میکنند که مبادله گران اختلاف سلیقه دارند و فرض کردند که مبادلهگران در ابتدا اعتقادات مشترکی در مورد بازدهی یک دارایی خاص دارند، هنگامی که اطلاعات در مورد آن دارایی میآید هر کدام از مبادلهگران مدل خویش از ارتباط بین اخبار واصله و بازدهی دارایی را جهت بازنگری در اعتقادات خودش به کار میبرد.
هریس و راویو فرض کردند که دو نوع ریسک طبیعی وجود دارد و با توجه به این موضوع نیز دو دسته مبادلهگر وجود دارد. این دو دسته در اینکه آیا یک دسته اطلاعات قابل توجه هستند یا نه سازگاری دارند اما آنها در دامنه اهمیت اخبار اختلاف نظر دارند. وقتی که آنها اطلاعات قابل توجه دریافت میکنند، سفتهبازان در گروه حساس احتمال انتظار بازدهی بالا را افزایش (کاهش) میدهند. سفتهبازان در گروه غیر حساس اینگونه نیستند. در نتیجه وقتی که اثرات جمعی از اطلاعات گذشته قابل توجه باشد سفتهبازان حساس قیمت داراییها را بیشتر ارزیابی نموده و اما هنگامی که اثرات جمعی گذشته قابل توجه نباشد سفته بازان غیر حساس قیمت داراییها را بالا ارزیابی مینمایند. مبادله هنگامی رخ میدهد که اطلاعات جمعی از قابل توجه به غیر قابل توجه منتقل شود و برعکس. در نتیجه این دو محقق نتیجه میگیرند که قدر مطلق تغییر قیمت و حجم معاملات به طور مثبتی همبسته میباشند.
در این تحقیق محقق جهت انجام کار سه روش را پیشنهاد نموده:
- روش استفاده از دادههای روزانه شاخص: در این روش استفاده از دادههای روزانه شاخص پیشنهاد شده که این روش دادهها را به صورت کلی برای کل بورس در نظر میگیرد.
- روش استفاده از دادههای روزانه شرکتهای بورسی: استفاده از دادههای روزانه بین بورسی جهت انجام تحقیق پیشنهاد شده است.
- روش استفاده از دادههای بین روزی شرکتهای بورسی: استفاده از دادههای بین روزی شرکتهای بورسی می باشد که در این روش دادههای مربوط به معاملات بین روزی (دقیقهای و ساعتی و…) را پیشنهاد نموده است.
زیودار روش دادههای روزانه را به دلایل ذیل بر دو روش دیگر ارجحیت داده است:
-
- شاخص کل در بورس اوراق بهادار تهران بر مبنای سرمایه شرکتهای بورسی تهیه شده و تغییر میکندو همچنین سهام شناور آزاد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران اندک است و لذا شاخص نمیتواند مبنای صحیحی از کل بازار باشد.
- خرید و فروش سهام به صورت عمده در بازار اوراق بهادار تهران انجام میشود (که به دلیل خرید و فروش سهام توسط شرکتها یا نهادهای دولتی میباشد) که جدا نمودن آن از کل معاملات عملاً غیر ممکن است.
- به دست آوردن دادههای بین روزی در بورس اوراق بهادار تهران کاری دشوار و غیر قابل دسترس است.
- حداقل زمان برای یک معامله در بورس اوراق بهادار تهران ۴ روز میباشد (که در چند سال اخیر این زمان به یک روز تقلیل یافته است) و لذا استفاده از دادههای دقیقهای و یا ساعتی به نظر صحیح نمیرسد.
البته با توجه به تحقیقات انجام شده در نقاط مختلف دنیا مانند مطالعه برایلسفورد (۱۹۹۴) و مطالعه چن، فیرث و روی (۲۰۰۱)، استفاده از دادههای روزانه شاخص در تحقیقاتی که قصد مقایسه بورسهای مختلف دنیا را با هم داشتهاند به کار برده شده است.
محقق در این تحقیق به صورت تقریبی اطلاعات خود را در ۱۵ ماه (۰۸/۰۱/۸۳ تا ۱۱/۰۳/۸۴) جمع آوری نموده است و در این ۱۵ ماه به بررسی سه حالت:
- رونق (حرکت صعودی بازار نیمه اول سال ۸۳ و افزایش حجم معاملات و رونق بازار).
- رکود (حرکت نزولی بازار در نیمه دوم سال ۸۳ و کاهش شدید حجم معاملات و رکود بازار)
- نرمال (حرکت نرمال بازار در سه ماهه اول سال ۸۴)
در این سه بازه زمانی پرداخته است.
در این تحقیق ۱۴ شرکت از بین شرکتهای پر معامله سهام انتخاب شدهاند و نحوه انتخاب نیز به این صورت است که، بورس اوراق بهادار هر سه ماه یکبار اقدام به ارائه فهرستی از ۵۰ شرکت فعالتر بورس (با توجه به درجه نقد شوندگی) می کند که از این بین در فاصله یکسال اسامی ۱۴ شرکت به صورت متناوب تکرار گردیده و همین مطلب ملاکی جهت انتخاب شرکتهای پر معامله در تحقیق آقای زیودار قرار داده شده است.
روش تحقیق:
ابتدا از طریق آزمون ریشه واحد این مطلب را بررسی نموده که متغیرهای سری زمانی مورد استفاده پایا (مانا) هستند یا خیر سپس از روشهای اقتصاد سنجی مدل خود توضیح برداری (VAR)، ARCH و GARCH استفاده نموده است.
در این تحقیق به منظور بررسی ارتباط همزمان حجم معاملات و تغییر قیمت مدل زیر را مورد آزمون قرار داده است
=++
=++
که در آن حجم معاملات (تعداد سهام معامله شده) و بازدهی میباشد.
زیودار در بررسی روابط علی به مبحث علیت گرنجر میپردازد و بیان میدارد که آینده نمیتواند بر گذشته اثر گذار باشد برای مثال اگر حادثه X قبل از حادثه Y رخ دهد میتوانیم بگوییم که X باعث Y است. بر طبق گرنجر اگر پیشبینی X با بهره گرفتن از گذشته Y روشنتر از پیشبینی بدون استفاده از گذشته X باشد بنابراین گفته میشود که X عامل گرنجر Y است. او بیان میدارد که در اغلب مطالعاتی که مورد بررسی قرار گرفته جهت بررسی روابط علی حجم معاملات و بازدهی سهام از روابط علیتی گرنجر و بر مبنای مدل خود توضیح برداری دو متغیره VAR استفاده شده است.
در تحقیقی که توسط آقای زیودار انجام پذیرفته همانگونه که بیان گردید ایشان فارغ از مسائل بازار توجه خود را به مسائل ورود اطلاعات به بازار و چگونگی رسیدن این اطلاعات به دست سرمایهگذاران نموده و کمتر به شرایط بازار به عامل تعیین کننده در قیمت سهام توجه نموده است و با مطرح نمودن فرضیه MDH و فرضیه SIAH بیشتر به دنبال آزمون نمودن این دو فرضیه بوده است.
نکته دیگری که از نقاط قوت این تحقیق به شمار میرود بررسی دوره رکود، نرمال و رونق میباشد یعنی زیودار هم تاثیر حجم معاملات بر قیمت سهام را در دوره رکود در نظر گرفته اند و هم در دوره رونق.
نقطه ضعف این تحقیق، زمان در نظر گرفته شده در این تحقیق بسیار محدود میباشد (یکسال) و میتوان در بازه زمانی بیشتری انجام پذیرد.
نتیجه:
یک رابطه بازخوردی بین حجم معاملات و بازده سهام در بورس تهران وجود دارد به عبارت دیگر هم از مقادیر با وقفه حجم معاملات مقادیر جاری بازدهی قابل پیش بینی است و هم از مقادیر با وقفه بازدهی می توان مقادیر جاری حجم معاملات را پیش بینی نمود.
- رابطه بین حجم معاملات و تغییر قیمت سهام مثبت است (فرضیه تایید شد).
- رابطه بین حجم معاملات و قدر مطلق تغییر قیمت سهام مثبت است (فرضیه تایید شد).
- یک رابطه پویا بین حجم معاملات و بازده سهام وجود دارد (فرضیه به صورت دو طرفه تایید شد).
- حجم معاملات توضیح دهنده ناپایداری بازده می باشد ( فرضیه رد شد). (نجار زاده، رضا و زیودار، مهدی.، ۱۳۸۵، بررسی رابطه تجربی بین حجم معاملات و بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی، شماره ۲).