۱
۰.۶۰۲
مدل شرکت IBM
۲
۳
۰.۰۸۵
مدل مرجع SOA
۳
در این تحقیق نتیجه ای که حاصل می شود به دلیل استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP نتیجه ای عملی، مورد حمایت خبرگان، صریح و گام به گام، پویا، قابل اعتماد و در راستای ماموریت کتابخانه ملی می باشد.
۴-۲-۳- مراحل تجزیه و تحلیل داده ها به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی AHP
در این تحقیق بعد از انتخاب معماری سرویس گرا با ۲۵/۸۱ درصد نظرات خبرگان، مدل های مطرح در معماری سرویس گرا به شرح زیر می باشند:
مدل مرجع SOA
مدل پیشنهادی شرکت IBM
مدل پیشنهادی شرکت Oracle
برای انتخاب از بین سه مدل بالا نیاز به معیارهای برای سنجش و ارزیابی است تا مدل منتخب دارای اعتبار باشد. به کمک نظر خبرگان، کارشناسان و به خصوص نظر استاد راهنما، چهار معیار از بین شاخص های پیشنهادی انتخابی برای سنجش و ارزیابی مدل ها به شرح زیر می باشد:
جامعیت
وجود مستندات فنی کیفی
قابلیت اطمینان
پویایی و انعطاف پذیری
برای انتخاب یک مدل از بین مدل های پیشنهادی بر اساس چهار شاخص ارزیابی بالا نیاز به تصمیم گیری چندگانه داشت. به همین دلیل از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP برای بررسی و تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از نظر سنجی خبرگان امر استفاده گردید.
اولویت بندی این معیارها برای سنجش ارزیابی نیاز به محاسبه داشته، ابتدا یک ماتریس چهار در چهار از معیارهای جامعیت، وجود مستندات فنی کیفی، قابلیت اطمینان و پویایی و انعطاف پذیری تهیه گردید، در پایان کارگاه آموزشی از کارشناسان خواسته شد تا نیمه بالای ماتریس را پر کنند. آنگاه نیمه پایین آن را به کمک روش معکوس اعداد نیمه بالا پر کرده، حاصل جمع ستون ها را به دست آورده، در قدم بعد با تقسیم تک تک درایه ها به جمع هر ستون، ماتریس را نرمالیزه کرده و نتیجه نهایی آن بدست آمد. لازم به یادآوری است بعد از گردآوری داده ها (ماتریس های که نیمه بالای قطر اصلی آن پر شده) تمام مراحل گفته شده به کمک نرم افزار Expert Choice و Excel انجام گرفته است.
در زیر نتایج نظرسنجی حاصل از تشکیل کارگاه آموزشی با کارشناسان و خبرگان به کمک تحلیل سلسله مراتبی AHP بررسی خواهد شد.
۴-۲-۴- محاسبه وزن نسبی معیارها
در این روش، بعد از تشکیل ماتریس مقایسات زوجی ۴ معیار اصلی، ابتدا میانگین هندسی هر یک از سطرهای ماتریس محاسبه می شود؛ سپس در مرحله دوم ماتریس ستونی حاصل با تقسیم هر یک از مؤلفه هایش بر مجموع مؤلفه های موجود نرمالیزه می گردد. ماتریس ستونی جدید حاصل شده همان ماتریس وزن شاخص های مسئله مورد نظر است. ماتریس مقایسات زوجی ادغام شده از ۱۸تصمیم گیرنده به صورت جدول ۴-۴ می باشد.
جدول۴-۴: ماتریس مقایسات زوجی شاخص های انتخاب مدل برتر معماری سرویس گرا
جامعیت
پویایی و انعطاف پذیری
قابلیت اطمینان
وجود مستندات فنی و کیفی
۶.۸۸
۳.۲۴
۲.۱۸
۱
وجود مستندات فنی و کیفی
۴.۹۲
۲.۶
۱
۰.۴۶