بعضی متخصصان استفاده از سیاهههای وارسی برای انتخاب اطلاعات، جمعآوری و سازماندهی آنها را در مطالعات تطبیقی در کتابداری پیشنهاد میدهد. البته از آنجا که سیاههها کار را انعطافناپذیر کرده و برداشتی خطی به دست میدهند بیشتر متخصصان محدود شدن به آنها را توصیه نکردهاند (سیمسوا و مک کی، 1361). به نظر فاسکت اولین گام در مطالعه تطبیقی ایجاد چارچوبی است که بتوان در داخل آن اطلاعات را جمعآوری و منظم کرد. این کار در وهله اول چندان دقیق نبوده و در حقیقت فقط چیزی بیش از تصور عمومی از مسئلهای که میخواهیم مطالعه کنیم نخواهد بود. در طول مطالعه هر چه اطلاعات بیشتری جمعآوری میکنیم کار ما بیشتر شکل میگیرد و در داخل چارچوب بیشتر جا میافتد (سیمسوا، 1371).
در مطالعه حاضر، از قسمتهایی از سیاهه وارسی دستنامه کتابداری تطبیقی سیمسوا (این سیاهه در پیوست شماره 1 ارائه میشود.) که با محدوده مطالعه مرتبط است به عنوان چارچوب کلی استفاده شد. در نهایت نیز تلاش شد با ایجاد ارتباط بین اطلاعات خام جمعآوری شده با سیاههها، و تفسیر آنها به نتیجه رسید و پیشنهاداتی را برای بهبود شرایط کتابخانه ملی ایران ارائه داد.
اطلاعات مورد نیاز با استفاده از مدارک موجود (منابع دست اول نظیر گزارشهای سالانه، قوانین کتابخانهها، آمار کتابخانهها، گزارشها و. منابع دسته دوم شامل مونوگرافها، کتابها، مقالات مجلات، مطالعات موردی قبلی و .)، در بعضی موارد با مصاحبه (در داخل کشور) یا با ایمیل اطلاعات کلی در مورد این کتابخانهها جمعآوری شده است.
1-10. گروه هدف:
گروه هدف شامل کل جامعه مورد مطالعه است که عبارتند از: کتابخانه ملی ایران، کتابخانه ملی کانادا و کتابخانه ملی استرالیا. هرچند این سه کتابخانه در شرایط کاملا متفاوتی شکل گرفته و فعالیت میکنند اما شباهتهایی نیز دارند که آنها را به نمونههای مناسبی برای مقایسه تبدیل میکند. به عنوان مثال تنوع قومی، پراکندگی جغرافیایی، جنبشهای ملی و قیامهای استقلال طلبانه در طی تاریخ معاصر از شباهتهای کلی سه کشور استرالیا، کانادا و ایران است. علاوه بر این موارد کتابخانههای ملی استرالیا و کانادا از لحاظ تاریخ تأسیس و اندازه تا حد زیادی مشابه ایران هستند؛ همچنین از آنجا که از امتیازاتی چون بهره بردن از ارتباط با پیشگامان کتابداری (امریکا و انگلیس) برخوردارند، به عنوان نمونههای مناسبی برای مقایسه انتخاب شدهاند. علاوه بر موارد ذکر شده دلیل اصلی انتخاب کشور کانادا ادغام دو سازمان آرشیو ملی و کتابخانه ملی در سالهای اخیر، نظیر ایران، است. بررسیهای بعدی نشان داد ساختار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تا حد زیادی با سازمان مشابه در کانادا متفاوت است و در عمل کتابخانه ملی ایران به صورت مستقل از سازمان اسناد فعالیت میکند، بنابراین تصمیم گرفته شد کتابخانه ملی استرالیا نیز که به صورت مستقل از آرشیو فعالیت میکند به عنوان نمونه دیگری برای استنتاج راهبردهای عملی برای بهبود شرایط، مورد بررسی قرار گیرد.
1-11. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات :
سیاهه وارسی آورده شده در کتاب دستنامه کتابداری تطبیقی سیمسوا به عنوان مبنای جمعآوری اطلاعات انتخاب شد و اطلاعات مورد نظر از گزارشهای سالانه، مقالات، کتابها و . جمعآوری شد. سپس دادههای مربوط به ساختار، خدمات و فعالیتها در چند زمینه کلی و اصلی با هم مقایسه شدند با تفسیر آنها پیشنهاداتی برای برنامهریزیهای آینده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ارائه شده است.
1-12. تعاریف عملیاتی
– کتابخانه ملی ایران: منظور از کتابخانه ملی ایران، معاونت کتابخانه ملی پس از تأسیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و سازمان کتابخانه ملی قبل از آن است.
– رهبری: منظور از نحوه رهبری (در سوال دوم) نحوه نصب مدیر، هیئت امنا و دامنه عمل آنها است.
1-13. محدودیتهای پژوهش
سازمانها ارگانهای پویایی هستند که در زمینه اجتماع خود شکل میگیرند بنابراین بررسی و ارزیابی آنها بدون توجه به این زمینه واجد معنای اندکی است. به همین دلیل است که جکسون از صاحبنظران مطالعات تطبیقی در کتابداری به توجه به مسائل زمینهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به خصوص هنگام مقایسه کتابخانهها در کشورهای صنعتی و غیرصنعتی، تأکید دارد. همانطور که او یادآور شده یکی از مشکلات در هنگام مطالعات تطبیقی عدم آشنایی محقق با کشورهای مورد مطالعه است، و توجه نکردن او به مسائل زمینهای گاه باعث یکسو نگری میشود (جکسون[4]، 1980). در پژوهش حاضر نیز عدم آشنایی کامل محقق با کانادا و استرالیا و کتابخانههای ملی آنها و عدم امکان حضور در کشورها و مشاهده این سازمانها، مهمترین محدودیت پژوهش است که از اعتبار نتایج میکاهد. بهترین راه برای کاهش یکسو نگری حاصل از عدم آگاهی حضور پژوهشگر در جوامع مورد مطالعه یا تشکیل تیم تحقیقاتی از کشورهای مورد بررسی است که در پژوهش حاضر امکان آن نبود. در این پژوهش سعی شد با توجه به مسائل زمینهای و پرهیز از قطعینگری از سوگیری در نتیجهگیریها
سایت های دیگر :