پزشکی باشد(منتظری، گیلیس[۵۸]، مک اون[۵۹]، ۱۹۹۶ الف، منتظری، گیلیس، مک اون، ۱۹۹۶ب، منتظری، مایلوری[۶۰]، هول[۶۱]، مک اون، گیلیس، ۲۰۰۱، منتظری، مایلوری، هول، مک اون، گیلیس، ۲۰۰۳ ).
سرطان سینه به هویت زنان نیز تاثیر میگذارد در نتیجه مطالعه کیفیت زندگی برای کسانی که سینههای خود را از دست میدهند بسیار حیاتی است، علاوه بر این زنان نقش مهمی به عنوان همکاران، همسران و مادران در هر خانواده دارند (منتظری، گیلیس، مک اون، ۱۹۹۶الف). بنابراین شناسایی میزان و نوع عوامل مرتبط با سرطان سینه از اهمیت بسزایی برخوردار است چرا که با شناخت عوامل فوق میتوان به تدوین برنامهای جهت کمک روانشناختی به این قبیل بیماران پرداخت تا بتوان مقداری از مشکلات روزمره این افراد را کاهش داد. بر این اساس این مطالعه به بررسی مقایسهای میان متغیرهای سبکهای مقابلهای، خودکارآمدی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی بین بیماران مبتلا به سرطان سینه و افراد عادی میپردازد.
۱-۴ اهداف پژوهش
۱-۴-۱ هدف کلی پژوهش
تبیین مقایسهای سبکهای مقابلهای، خودکارآمدی، تصویر بدنی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادی.
۱-۴-۲ اهداف فرعی پژوهش
تبیین تفاوت بین سبکهای مقابلهای زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادیتبیین تفاوت بین خودکارآمدی زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادی
تبیین تفاوت بین تصویر بدنی زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادی
تبیین تفاوت بین کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادی
۱-۵ فرضیههای پژوهش
بین سبکهای مقابلهای زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادی تفاوت معناداری وجود دارد.
بین خودکارآمدی زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادی تفاوت معناداری وجود دارد.
بین تصویر بدنی زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادی تفاوت معناداری وجود دارد.
بین کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه و جمعیت عادی تفاوت معناداری وجود دارد.
۱-۶ تعریف عملیاتی و مفهومی متغیرها
سرطان: سرطان سینه، به سرطانی گفته میشود که در سلولهای سینه شکل میگیرد. سرطان سینه میتواند بین هردو زنان و مردان رخ دهد، اما این سرطان در بین زنان بسیار شایعتر از مردان است. درصد مرگ ناشی از این نوع سرطان بدلیل عوامل مختلف از جمله تشخیص بموقع آن، درمانهای جدید و درک بهتر از بیماری در حال کاهش است(نبولتز وهمکاران[۶۲]، ۲۰۰۰).
سبکهای مقابلهای: به عقیده لازاروس و فالکمن(۱۹۸۴) سبکهای مقابلهای مجموعهای از پاسخهای رفتاری و شناختی است که موجب تلاشهای فعالانه و یا منفعلانه افراد در برابر موقعیتهای استرس زا برای اجتناب کردن و یا کاهش دادن استرس است وشامل دو سبک اصلی، الف)مساله مدار، ب)هیجان مدار میشوند.
– در این بررسی مقصود نمرهای است که افراد از پاسخگویی به پرسشنامه سبکهای مقابلهای لازاروس و فالکمن[۶۳] (۱۹۸۵) کسب میکنند. این پرسشنامه بر اساس سیاهه راهبردهای مقابلهای توسط لازاروس و فالکمن در سال ۱۹۸۵ ساخته شده است.
خودکارآمدی: مطابق تعریف بندورا (۲۰۰۱) خودکارآمدی، توان سازنده ای است که بدان وسیله، مهارتهای شناختی، اجتماعی، عاطفی و رفتاری انسان برای تحقق اهداف مختلف، به گونه ای اثربخش ساماندهی میشود. به نظر وی داشتن دانش، مهارتها و دستاوردهای قبلی افراد پیش بینی کنندههای مناسبی برای عملکرد آینده افراد نیستند، بلکه باور انسان درباره توانائیهای خود در انجام آنها بر چگونگی عملکرد خویش مؤثر است و بین داشتن مهارتهای مختلف با توان ترکیب آنها به روش های مناسب برای انجام وظایف در شرایط گوناگون، تفاوت آشکار وجود دار
در این بررسی مقصود نمرهای است که افراد از پاسخگویی به پرسشنامه خودکارآمدی عمومی[۶۴] که توسط شرر[۶۵]، مادوکس[۶۶](۱۹۸۲) برای بررسی خودکارآمدی عمومی طراحی شد ، کسب میکنند.تصویر بدنی: تصویر بدنی از خود به معنای احساسات فرد درباره جذابیتهای زیبایی ظاهری و جنسی خود است. به عبارت روشنتر به این معناست که فرد بدن خود را چگونه میبیند و چه احساسی درباره آن دارد و نیز فکر میکند دیگران بدن او را چگونه میبینند. تصویر بدنی شامل مولفه هایی از قبیل ارزشیابی قیافه(تصویر فرد از قیافه ظاهریش)، ارزیابی تناسب اندام(تصویر فرد در رابطه با اندام بدن خود)، وزن(تصویر فرد در رابطه با وزن بدنی خودش)، رضایت بدنی(میزان رضایت فرد از بدن خود) و جهت گیری(شامل تمایل فرد به تصویری که از خود دارد)است(پوپ[۶۷]، فیلیپس[۶۸]، اولوردیا[۶۹]، ۲۰۰۰).
در این مطالعه مقصود نمره کسب شده افراد در پرسشنامه روابط چندبعدی بدن-خود[۷۰] است.
کیفیت زندگی: کیفیت زندگی مفهوم گستردهای است که کلیه ابعاد موجودیت یک فرد را در بر میگیرد (تورانس[۷۱]، ۱۹۸۷)، این ابعاد هم شامل موفقیت فرد در دستیابی به وضعیت وموقعیت درشرایط لازم میشوند (مک کال[۷۲]، ۱۹۷۵) و هم با احساس بهزیستی و رضایتمندی که افراد در شرایط معمول زندگی خود آن را تجربه میکنند مرتبط اند(لهمن[۷۳]، ۱۹۸۳). در این بررسی مقصود از کیفیت زندگی نمره افراد از پاسخگویی به فرم کوتاه پرسشنامه زمینهیابی سلامت[۷۴] میباشد.
دیگر سایت ها :