1-2- منشا و تاریخچه انگور………………………………………………………………………………………………… 1
1-3- مشخصات گیاه شناسی انگور…………………………………………………………………………………………………… 2
1-4- رقم ریش بابا قرمز…………………………………………………………………………………………………………………………… 2
1-5- ارزش غذایی و اهمیت اقتصادی انگور…………………………………………………………………………………… 2
1-6- میزان تولید انگور در جهان…………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 4
1-7- سطح زیر کشت انگور در ایران……………………………………………………………………………………………………………. 4
1-8- آناتومی حبه انگور……………………………………………………………………………………………………………………… 5
1-9- دوره های رشد و رسیدن انگور……………………………………………………………………………………………………………………………………………. 6
1-9-1- مرحله اول: رشد سریع حبه……………………………………………………………………………………………………………………………………………. 6
1-9-2- مرحله دوم: توقف در رشد حبه………………………………………………………………………………………………………………………………………. 7
1-9-3- مرحله سوم: رسیدن میوه…………………………………………………………………………………………….. 7
1-10- رسیدن انگور و معیار آن…………………………………………………………………………………………………………… 7
1-11- هدف از انجام تحقیق………………………………………………………………………………………………………………………….. 8
فصل دوم: بررسی منابع
2- 1- اهمیت کاربرد تکنیک حلقه برداری و اتفن………………………………………………………………………………………………………………………. 9
2- 2- حلقه برداری……………………………………………………………………………………………………………………………… 10
2- 2- 1- نحوه حلقه برداری………………………………………………………………………………………………………… 11
2-2- 2- اهداف حلقه برداری……………………………………………………………………………………………….. 12
2- 2- 2- 1- افزایش تشکیل میوه…………………………………………………………………………………………………………………………………………… 12
2- 2- 2- 2- افزایش اندازه حبه………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 12
2- 2- 2- 3- زودرسی و رنگ گیری حبه ها…………………………………………………………………………………………………………………………… 13
2- 2- 3- افزایش مواد فتوسنتزی در اثر حلقه برداری…………………………………………………………………………………………………………….. 13
2- 2- 4- حلقه برداری و ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی……………………………………………………………………………………………………… 14
2- 2- 5- اثرات تضعیف کنندگی حلقه برداری……………………………………………………………………………………………………………………….. 15
2- 2- 6- بستن قاعده شاخه های سبز سال جاری…………………………………………………………………………………………………………………. 15
2- 3- اسیدهای آلی در حبه انگور…………………………………………………………………………………………………………………… 16
2- 3- 1- متابولیسم تارتاریک اسید………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 16
2- 3- 2- متابولیسم مالیک اسید………………………………………………………………………………………….17
2- 4- اتیلن و تاریخچه اتیلن در زیست شناسی گیاهی……………………………………………………………………………………………………………. 20
2- 4- 1- اتیلن ……………………………………………………………………………………………………………… 21
2- 4- 2- اتیلن و کیفیت میوه…………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 21
2- 4- 3- بیوسنتز اتیلن: مکانیسم و تنظیم…………………………………………………………………………………………………………………………….. 22
2- 4- 4- مکانیسم سنتز اتیلن………………………………………………………………………………………. 22
2- 4- 5- اثرات مفید اتیلن…………………………………………………………………………………………………….. 24
2- 4- 6- اثرات زیان آور اتیلن…………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 25
2- 4- 7- اثرات اتیلن روی ظاهر میوه……………………………………………………………………………………………………………………………………… 25
2- 4- 8- اثرات اتیلن روی بافت میوه……………………………………………………………………………………………………………………………………… 25
2- 4- 9- تأثیر اتیلن روی عطر و طعم میوه……………………………………………………………………………………………………………………………… 26
2- 4- 10- اثرات اتیلن روی فنول کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی…………………………………………………………………………………………… 26
2- 5- اتفن……………………………………………………………………………………………………………………………….. 27
2- 6- سنتز فلاونوئید در انگور……………………………………………………………………………………………………. 28
2- 6- 1- تجمع فلاونوئیدها در حبه انگور……………………………………………………………………………………………………………………………….. 29
2- 6- 2- تجمع فلاونوئید در بذر انگور……………………………………………………………………………………………………………………………………. 30
2- 6- 3- مسیر بیوسنتز فلاونوئید در انگور ……………………………………………………………………………………………………………………………. 31
فصل سوم: مواد و روش ها
3- 1- ماده گیاهی و تیمار حلقه برداری……………………………………………………………………………………………………………………………………. 34
3- 2- تیمار اتفن……………………………………………………………………………………………………………. 34
3- 3- طرح آزمایشی……………………………………………………………………………………………………………. 34
3- 4- آزمونهای كیفی میوه……………………………………………………………………………………………… 35
3- 4-1- اندازهگیری مواد جامد قابل حل كل عصاره میوه (TSS)…………………………………………………………………………………………. 35
3- 4-2- اندازهگیری اسیدهای قابل تیتراسیون (TA)…………………………………………………………………………………………………………….. 35
3- 4-3- اندازه گیری ضریب رسیدگی میوه (TSS/TA)………………………………………………………………………………………………………. 36
3- 4-4- اندازه گیری pH آب میوه………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 36
3- 4- 5- تعیین سفتی بافت میوه…………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 36
3- 4- 6- اندازه گیری رنگ میوه……………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 37
3- 4- 7- اندازه گیری محتوای فنل كل………………………………………………………………………………………………………………………………….. 37
3- 4- 7- 1- تهیه محلول كربنات سدیم………………………………………………………………………………………………………………………………….. 38
3- 4- 7- 2- رسم منحنی استاندارد اسید گالیك……………………………………………………………………………………………………………………. 38
3- 4- 8- تعیین میزان فعالیت آنتی اکسیدان کل عصاره میوه……………………………………………………………………………………………….. 39
3- 4- 9- اندازه گیری ریزش حبه…………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 40
3- 4- 10- اندازه گیری طول و عرض خوشه……………………………………………………………………………………………………………………………. 40
3- 4- 11- اندازه گیری وزن بیست حبه و خوشه……………………………………………………………………………………………………………………. 40
3- 5- تجزیه و تحلیل دادهها…………………………………………………………………………………………… 40
فصل چهارم: نتایج
4- 1- نتایج حلقه برداری و محلول پاشی اتفن و اثر متقابل آنها بر صفات کمی و کیفی اندازه گیری شده میوه انگور ریش بابا قرمز در زمان برداشت…………………………………………………………………………………………………………… 41
4- 2- مواد جامد محلول………………………………………………………………………………………………………….. 43
4- 3- اسیدهای قابل تیتراسیون………………………………………………………………………………………………… 43
4- 4- ضریب رسیدگی میوه………………………………………….44
4- 5- pH آب میوه…………………………………………………………………………………………………………………………… 45
4- 6- طول خوشه…………………………………………………………………………………………………………………….. 45
4- 7- عرض خوشه………………………………………………………………………………………………………………………………. 45
4- 8- وزن 20 حبه……………………………………………………………………………………………………………………. 46
4- 9- وزن خوشه………………………………………………………………………………………………………………………. 46
4- 10- ریزش حبه………………………………………………………………………………………………………………………… 47
4- 11- سفتی بافت حبه……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..48
4- 12- ترکیبات فنولی کل………………………………………………………………………………………………………. 49
4- 13- آنتی اکسیدان کل…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 49
4- 14- تغییرات رنگ میوه……………………………………………………………………………50
فصل پنجم: بحث
5- 1- مواد جامد محلول،اسیدیته کل، pH آب میوه و ضریب رسیدگی…………………………………………………………………………………. 53
5- 2- طول و عرض خوشه…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 55
5- 3- وزن بیست حبه و خوشه………………………………………………………………………………………………………… 55
5- 4- ریزش حبه و سفتی بافت………………………………………………………………………………………………………… 56
5- 5- ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدان کل………………………………………………………………………………………………………………………………. 58
5- 6- رنگ میوه………………………………………………………………………………………………………………………………….. 60
5- 7- نتیجه گیری کلی………………………………………………………………………………………………………………………. 62
پیشنهادات……………………………………………………………………………….63
فهرست منابع………………………………………………………………………………………………………………………..64
فهرست شکل ها
شکل 1-1- توزیع سطح بارور انگور استانها نسبت به کل کشور سال 1387 (وزارت جهاد کشاورزی، 1387)………………………….4
شکل 1- 2- ساختار رسیده حبه انگور، بخش برش زده روی محور طولی و مرکزی برای نشان دادن بخش داخلی………………… 5
شکل 1- 3- دیاگرام یک نمونه الگوی رشد دابل سیگموئید حبه انگور، از گلدهی تا برداشت…………………………………………………… 6
شکل 2- 1- برداشتن نوار كامل پوست تنه انگور…………………………………………………………………………………………………………………….. 11
شکل 2- 2- وسایل مورد استفاده برای حلقه برداری انگور……………………………………………………………………………………………………….11
شکل 2- 3- مسیر پیشنهادی برای سنتز تارتاریک اسید از آسکوربیک اسید در انگور………………………………………………………….. 17
شکل 2- 4- متابولیسم مالیک اسید در انگور……………………………………………………………………………………………………………………………. 19
شکل 2- 5- ساختار اتیلن…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 20
شکل 2- 6- مسیر بیوسنتز و تنظیم اتیلن………………………………………………………………………………………………………………………………… 23
شکل 2- 7- مسیر بیوسنتز فلاونوئید در انگور…………………………………………………………………………………………………………………………. 32
شکل 3-1- دیاگرام فضای رنگی هانتر (L, a, b)……………………………………………………………………………………………………………………. 37
فهرست نمودار ها
نمودار 3-1- منحنی جذب استاندارد اسید گالیک…………………………………………………………………………………………………………………… 39
نمودار 3-2- منحنی جذب استاندارد سولفات آهن…………………………………………………………………………………………………………………… 40
نمودار 4- 1- اثر متقابل حلقه برداری و اتفن بر میزان مواد جامد محلول میوه انگور رقم ریش بابا قرمز………………………………. 43
نمودار 4- 2- اثر حلقه برداری بر محتوای اسیدهای قابل تیتراسیون میوه انگور رقم ریش بابا قرمز……………………………………… 44
نمودار 4-3- اثر غلظت اتفن بر محتوای اسیدهای قابل تیتراسیون میوه انگور رقم ریش بابا قرمز………………………………………….. 44
نمودار 4- 4- اثر حلقه برداری بر ضریب رسیدگی میوه انگور رقم ریش بابا قرمز…………………………………………………………………… 45
نمودار 4- 5- اثر غلظت اتفن بر ضریب رسیدگی میوه انگور رقم ریش بابا قرمز……………………………………………………………………… 45
نمودار 4- 6- اثر حلقه برداری بر وزن 20 حبه انگور رقم ریش بابا قرمز………………………………………………………………………………… 46
نمودار 4- 7- اثر حلقه برداری بر وزن خوشه انگور رقم ریش بابا قرمز…………………………………………………………………………………… 47
نمودار 4- 8- اثر حلقه برداری بر ریزش حبه انگور رقم ریش بابا قرمز…………………………………………………………………………………… 47
نمودار 4- 9- اثر غلظت اتفن بر ریزش حبه انگور رقم ریش بابا قرمز………………………………………………………………………………………. 48
نمودار 4- 10- اثر غلظت اتفن بر سفتی بافت میوه انگور رقم ریش بابا قرمز…………………………………………………………………………… 48
نمودار 4- 11- اثر متقابل حلقه برداری و اتفن بر میزان ترکیبات فنولی کل میوه انگور رقم ریش بابا قرمز………………………….. 49
نمودار 4- 12- اثر متقابل حلقه برداری و اتفن بر میزان آنتی اکسیدان کل میوه انگور رقم ریش بابا قرمز……………………………. 50
نمودار 4- 13- اثر حلقه برداری بر شاخص L رنگ میوه انگور رقم ریش بابا قرمز……………………………………………………………….. 51
نمودار 4- 14- اثر حلقه برداری بر شاخص a/b رنگ میوه انگور رقم ریش بابا قرمز……………………………………………………………. 51
نمودار 4- 15- اثر اتفن بر شاخص L رنگ میوه انگور رقم ریش بابا قرمز…………………………………………………………………………… 52
نمودار 4- 16- اثر اتفن بر شاخص a/b رنگ میوه انگور رقم ریش بابا قرمز………………………………………………………………………… 52
فهرست جداول
جدول 1-1 میزان مواد غذایی در هر 100 گرم انگور اروپایی و آمریکایی…………………………………………………………………………………… 3