2-1-5 شرایط اکولوژیکی 20
2-1-6 شرایط خاک 20
2-2 وضعیت مصرف کود شیمیایی در ایران 21
2-2-1 نیتروژن 21
2-2-2 نقش و تأثیر کود نیتروژن بر گیاهان دارویی 22
2-3 نیتروکسین 24
2-4 تاریخ کاشت 29
2-5 نتیجهگیری کلی 30
فصل سوم 33
مواد و روشها 33
3-1 آزمایش مزرعهای 33
3-1-1 زمان و محل اجرای آزمایش 33
3-1-2 مشخصات اقلیمی محل آزمایش 33
3-1-3 خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک محل آزمایش 34
3-2 روش اجرای آزمایش 35
3-2-1 طرح آزمایشی مورد استفاده و نقشه آزمایش 35
3-3 عملیات زراعی 37
3-3-1 آماده سازی زمین 37
3-3-2 کاشت 38
3-3-3 داشت 39
3-3-3-1 آبیاری 40
3-3-3-2 کوددهی 40
3-3-3-3 مبارزه با علفهای هرز 41
3-3-4 برداشت 41
3-4 پارامترهای مورد ارزیابی 41
3-4-1 صفات مرفولوژیک 41
3-4-2 خصوصیات کیفی 41
3-4-2-1 درصد نیتروژن برگ 41
3-4-2-2 اندازهگیری مقدار فسفر برگ 42
3-4-2-3 اندازهگیری مقدار عنصر روی برگ 44
3-4-2-4 اندازهگیری مقدار عنصر آهن برگ 44
3-4-2-5 اندازهگیری عدد کلروفیل برگ استویا 45
3-4-2-6 سنجش کلروفیل 45
3-4-2-7 عملکرد و اجزای عملکرد 46
3-4-2-8 اندازهگیری میزان استویوزاید برگ 46
فصل چهارم 51
نتایج و بحث 51
4-1 خصوصیات مرفولوژیک استویا 51
4-1-1 ارتفاع بوته 51
4-1-2 قطر ساقه 55
4-1-3 تعداد شاخههای فرعی در بوته 56
4-1-4 وزن تر بوته 58
4-1-5 وزن تر برگ 58
4-1-6 عملکرد وزن خشک 60
4-2 اندازهگیری خصوصیات کیفی 62
4-2-1 کلروفیلa ، b، کلروفیل کل و کارتنوئید 62
4-2-2 عدد کلروفیل (SPAD) برگ 67
4-2-3 عناصر غذایی برگ 69
4-2-3-1 مقدار فسفر برگ 69
4-2-3-2 مقدار نیتروژن برگ 71
4-2-3-3 مقدار آهن برگ 72
4-2-3-4 مقدار عنصر روی در برگ 73
4-2-4 مقدار استویوزاید در برگ 76
4-2-5 عملکرد قند استویوزاید 79
4-3 همبستگی بین صفات کمی استویا 81
4-4 همبستگی بین صفات کیفی استویا 81
فصل پنجم 87
نتیجهگیری کلی و پیشنهادها 87
5-1 نتیجهگیری کلی 87
5-2 پیشنهادها 88
منابع 91
فهرست جدولها
عنوان صفحه
جدول2-1 ساختارهای مشتق شده از استویوزید و چند ترکیب شیرین مربوط به آن 18
جدول 3-1 مشخصات آب و هوایی منطقۀ ملاثانی در سال اجرای آزمایش 34
جدول3-2 خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه آزمایشی 35
جدول4-1 خلاصه نتایج تجزیه واریانس صفات مرفولوژیک گیاه استویا 53
جدول 4-2 برشدهی اثر متقابل تاریخ نشاکاری و کود بر صفات مرفولوژیک استویا 57
جدول 4-3 برشدهی اثر متقابل تاریخ نشاکاری و کود بر عملکرد وزن خشک استویا 60
جدول4-5 برشدهی اثر متقابل تاریخ نشاکاری و کود در تیمارهای کود بر محتوای کلروفیل برگ 65
جدول4-7 برشدهی اثر متقابل تاریخ نشاکاری و کود در تیمارهای کود بر عناصر غذایی برگ استویا 75
جدول4-8 خلاصه نتایج تجزیه واریانس استویوزاید برگ و عملکرد قند گیاه استویا 77
جدول 4-9 برشدهی اثر متقابل تاریخ نشاکاری و کود بر درصد استویوزید و عملکرد قند برگ استویا 79
جدول4-10 همبستگی بین صفات کمی استویا 82
جدول 4-11 همبستگی بین صفات کیفی استویا 83
فهرست اشکال و نمودارها
عنوان صفحه
شکل 2-1 برگ خشک استویا 15
شکل2-2 بیوسنتز گلیکوزیدهای استویا 17
شکل 3-1 نقشه آزمایش 36
شکل 3-2 نمای شماتیک یک کرت آزمایشی 37
شکل 3-3 مراحل آماده سازی زمین 38
شکل 3-4 نهالچههای گیاه استویا و نحوه اعمال تیمار کود نیتروکسین 39
شکل 3-5 آبیاری مزرعه استویا 40
شکل 3-6 اندازهگیری نیتروژن برگ 42
شکل 3-7 اندازهگیری فسفر برگ 43
نمودار 3-8 نمایش منحنی استاندارد و معادلهی خط محاسبه فسفر برگ 44
شکل 3-9 اندازهگیری محتوای کلروفیل برگ 46
شکل 3-10 دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) 47
شکل3-11 منحنی کالیبراسیون غلظت در برابر سطح زیر منحنی استویوزاید 48
شکل3-12 استاندارد استویوزید 48
نمودار 4-1 تأثیر کودهای شیمیایی و بیولوژیک بر ارتفاع بوته استویا 54
نمودار 4-2 تأثیر تاریخهای مختلف نشاءکاری بر ارتفاع بوته استویا 54
نمودار 4-3 تأثیر کودهای شیمیایی و بیولوژیک بر قطر ساقه اصلی استویا 55
نمودار 4-4 تأثیر تاریخهای مختلف نشاکاری بر قطر ساقه اصلی استویا 56
نمودار 4-5 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر تعداد شاخه فرعی استویا 57
نمودار 4-6 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر وزن تر بوته استویا 58
نمودار 4-7 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر وزن تر برگ استویا 59
نمودار 4-8 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر عملکرد وزن خشک استویا 61
نمودار 4-9 تأثیر کودهای شیمیایی و بیولوژیک بر عملکرد وزن خشک استویا 61
نمودار 4-10 تأثیر تاریخهای مختلف نشاکاری بر عملکرد وزن خشک استویا 62
نمودار 4-11 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر میزان کلروفیل a برگ استویا 65
نمودار 4-12 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر میزان کلروفیل b برگ استویا 66
نمودار 4-13 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر میزان کارتنوئید برگ استویا 66
نمودار 4-14 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر میزان کلروفیل کل برگ استویا 67
نمودار 4-15 تأثیر کودهای شیمیایی و بیولوژیک بر عدد کلروفیل (اسپد) برگ استویا 68
نمودار 4-16 تأثیر تاریخهای مختلف نشاکاری بر عدد کلروفیل (اسپد) برگ استویا 68
نمودار 4-17 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر مقدار فسفر برگ استویا 71
نمودار 4-18 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر درصد نیتروژن برگ استویا 72
نمودار 4-19 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر مقدار آهن برگ استویا 73
نمودار 4-20 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر مقدار روی برگ استویا 74
نمودار 4-21 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر درصد استویوزاید برگ استویا 77
نمودار 4-22 تأثیر کودهای شیمیایی و بیولوژیک بر درصد استویوزید برگ استویا 78
نمودار 4-23 تأثیر سطوح تاریخ نشاکاری بر درصد استویوزید برگ استویا 78
نمودار 4-24 اثر متقابل کود و تاریخ کاشت بر عملکرد قند برگ استویا 80
نمودار 4-25 تأثیر کودهای شیمیایی و بیولوژیک بر عملکرد قند برگ استویا 80
نمودار4-26 تأثیر سطوح تاریخ نشاکاری بر عملکرد قند برگ استویا 81
فصل اول
مقدمه
فصل اول
مقدمه
1-1 ضرورت و اهمیت موضوع
زندگی انسانها بهطور مستقیم یا غیر مستقیم به گیاه وابسته است (مبین، 1374). گیاهان دارویی بهدلیل دسترسی آسان و کم هزینه و مهمتر از همه عدم ایجاد عوارض جانبی مورد توجه است. افزایش عطاریها و مغازههای فروش گیاهان دارویی و رشد میزان مصرف گیاهان دارویی مبین این واقعیت است که ارزش گیاهان دارویی روز به روز در حال افزایش است (سرطاوی و غلامیان، 1383).