۰/۱۰
۰/۳۳
۲
۰/۱۰
۰/۱۸۶
۰/۲۱
۰/۴۶
۳
۵-فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهادها
۱-۵- مقدمه
در این فصل خلاصه ای از نتایج بدست آمده در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی شرح داده شده است. در پایان نیز پیشنهادهایی جهت کمک به خانوارهای روستایی و شهری جهت مقابله بیشتر و مثبتتر با گرد و غبار، بر اساس نتایج بدست آمده در این مطالعه آورده شده است.
۲-۵- نتیجه گیری
الف- نتایج حاصل از آمار توصیفی
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب سن پاسخگویان نشان داد، میانگین سنی پاسخگویان ۳۹/۴۰ سال و انحراف معیار آن ۷۶/۱۱ سال و کمینه سن ۱۸ سال و بیشینه آن ۸۶ سال می باشد. همچنین توزیع فراوانی نشان می دهد بیشترین فراوانی متعلق به طبقه سنی (۴۵-۳۶) سال و کمترین آن متعلق به گروه سنی بالاتر از ۶۶ سال، بوده است.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب جنسیت پاسخگویان نشان داد، یشترین فراوانی مربوط به جنسیت مرد با فراوانی ۲۷۲ نفر(۴/۶۰درصد)و کمترین فراوانی مربوط به جنسیت زن با فراوانی ۱۷۸ نفر(۶/۳۹درصد) می باشد.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب وضعیت تأهل پاسخگویان نشان داد، بیشترین فراوانی مربوط به افراد متأهل با فراوانی۳۲۷ نفر(۷/۷۲درصد)و کمترین فراوانی مربوط به افراد مجرد با فراوانی۱۲۳ نفر(۳/۲۷درصد) می باشد.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب تحصیلات نشان داد، بیشترین فراوانی مربوط به افراد دارای سطح تحصیلات دیپلم(۳/۲۹درصد)و کمترین فراوانی مربوط به افراد با سطح تحصیلات فوق لیسانس(۹/۲ درصد) می باشد،به طوریکه ۲/۷۲ پاسخگویان دارای تحصیلات دیپلم به پایین می باشند.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب بعد خانوار نشان داد، بیشترین فراوانی تعداد اعضای خانوار مربوط به دسته (۶-۴ نفر) و کمترین فراوانی تعداد اعضای خانوار مربوط به دسته بیشتر از (۶ نفر) می باشد
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب افراد شاغل در خانوار نشان داد، بیشترین فراوانی تعداد افراد شاغل در خانوار مربوط به دسته ۲-۱ نفر (۸/۸۸ درصد)و کمترین فراوانی تعداد افراد شاغل در خانوار مربوط به دسته بیشتر از ۴ نفر (۷/۰ درصد) می باشد.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب شغل در خانوار نشان داد، بیشترین فراوانی شغل افراد مربوط به شغل بازاری ۱۶۰ نفر (۶/۳۵ درصد) و کمترین فراوانی شغل اصلی افراد مربوط به کارخانه دار ۶ نفر(۳/۱ درصد) می باشد.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب هزینه ماهیانه خانوار نشان داد، بیشترین فراوانی هزینه ماهیانه خانوار دسته اول (کمتر از میلیون تومان) و کمترین فراوانی هزینه ماهیانه خانوار در دسته سوم ( بیشتر از ۳ میلیون تومان) می باشد.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب محل تولدشان نشان داد، بیشترین فراوانی مربوط به پاسخگویان ساکن شهر (۶/۶۷ درصد) و کمترین فراوانی پاسخگویان ساکن روستا ( ۲/۳۲ درصد) می باشد.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب ابتلای خود یا اعضای خانواده به بیماری تنفسی نشان داد، نزدیک به ۵۰ درصد از پاسخگویان دارای ناراحتی تنفسی می باشند و همچنین ۷۲ درصد پاسخگویان ابراز داشته اند که حداقل یکی از اعضای خانواده خود مبتلا به ناراحتی تنفسی می باشد.
* توزیع فراوانی پاسخگویان بر حسب دبدگاه نسبت به تعطیلی همگانی یا تعطیلی مدارس نشان داد،نزدیک به ۱۱۴ نفراز پاسخگویان موافق تعطیلی همگانی و ۳۱ نفر کاملا مخالف می باشند. و همچنین ۶۲ نفر از پاسخگویان ابراز داشته اند که فقط موافق تعطیلی مدارس می باشند و ۱۰۲ نفر کاملا مخالف می باشند.
* نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های آگاهی پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان میدهد که گویه های ” ماسکهای فیلتردار نسبت به ماسکهای کاغذی عادی برای جلوگیری از ورود گردوغبار به دهان مناسبتر هستند"، ” نبود پوشش گیاهی مناسب، باعث ایجاد گرد و غبار می شود"،” گردوغبار می تواند به مرور زمان باعث ایجاد بیماریهای چشمی و پوستی در انسان شود ” از نظر تعداد پاسخ درست در رتبه های اول تا سوم و گویه های ” علت اصلی ایجاد گرد و غبار ایجاد سدها و از بین رفتن تالابها میباشد” برخی ذرات گرد و غبار از طریق پوست میتوانند وارد خون شوند” و ” ماسکهای کاغذی معمولی و دستمال میتوانند جلوی ذرات ریز گرد و غبار به سیستم تنفسی انسان را بگیرند ” از نظر تعداد پاسخ درست در بین کل پاسخگویان در رتبه های آخر قرار دارند.
*نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های نگرش پاسخگویان در خصوص گردوغبار نشان می دهد که گویه های “شستشوی سریع دست و صورت و استحمام"، “استفاده از ماسکهای فیلتردار"، “استفاده از ماسکهای عادی در موقع ورود گرد و غبار” در رتبه های اول تا سوم و گویه های “خرید مواد غذایی( سبزیجات و میوه ها)، در کنار حاشیه خیابانها ” و” صحیح نبودن رفتن بر سرکار در روزهای گرد و غباری” و “استفاده از دستکش و کلاه” در بین کل پاسخگویان در رتبه های آخر قرار دارند. و در بین پاسخگویان شهری گویه های “استفاده از ماسکهای عادی” و “ماندن اعضای خانواده در منزل” و “استفاده از ماسکهای فیلتردار” در رتبه های اول تا سوم و گویه های “استفاده از موتور سیکلت و دوچرخه” و “نرفت بر سر کار در روزهای گردوغباری” و “خرید مواد غذایی( سبزیجات و میوه ها)، در کنار حاشیه خیابانها “در رتبههای آخر قرار دارد. و همچنین در بین پاسخگویان روستایی گویه های ” مسدود کردن منافذ خانه (مانند درزهای در و پنجره، تهویه حمام و…)” و ” ماندن اعضای خانواده در منزل ” و” رفتن فرزندان به مدرسه در روزهای گرد و غباری” در رتبه های اول تا سوم و گویه های “پیادهروی و ورزش در روزهای گرد و غبار ” و” استفاده از موتور سیکلت و دوچرخه کار ” و “خرید مواد غذایی( سبزیجات و میوه ها)، در کنار حاشیه خیابانها در روزهای گرد و غبار” در رتبهی آخر قرار دارد. این نتیجه نشان می دهد که استفاده از ماسکهای فیلتردار و عادی در کل پاسخگویان و هم در بین شهری ها جزء رتبه های اول می باشد. و اما حاضر نشدن روستائیان به ترک شغل خود در روزهای گردوغباری نشان از مهم بودن حفظ درآمد و همچنین نوع شغل روستائیان که عمدتا کشاورز هستند دارد، که در دومین رتبه قرار گرفته است و به نوعی می شود بیان داشت که اولویت های اول روستائیان نسبت به شهری ها بسیار متفاوت است و دلیل آن می تواند نوع زندگی متفاوت از نظر مکان و شغل باشد.
* نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های هنجارذهنی پاسخگویان در خصوص گردوغبار نشان می دهد که گویه های “مورد تأیید بودن بستن منافذ منزل و دو جداره کردن پنجرهها ازنظر همسایهها و فامیل"، “مورد تأیید بودن ماندن در منزل در روز گرد و غبار و گذشتن از تفریح و دید و بازدید” در رتبه های اول تا دوم و گویهی “نوشیدن شیر در روز گرد و غبار"، “مورد تمسخر قرار گرفتن از دیگران در صورت استفاده از ماسک و کلاه و عینک و دستکش” در بین کل پاسخگویان در رتبهی آخر قرار دارند. و همچنین در بین پاسخگویان شهری گویه های ” توصیه نوشیدن شیر توسط آشنایان و بستگان ” و ” مورد تأیید بودن بستن منافذ منزل و دو جداره کردن پنجرهها از نظر همسایهها و فامیل ” در رتبه های اول ودوم و گویهی ” مورد تمسخر قرار گرفتن از دیگران در صورت استفاده از ماسک و کلاه و عینک و دستکش” و “سرکار نرفتن در روزهای گردوغباری” در رتبهی آخر قرار دارند. و همچنین در بین پاسخگویان روستایی گویه های ” ماندن در منزل در روز گرد و غبار و گذشتن از تفریح و دید و بازدید” و ” مورد تأیید بودن بستن منافذ منزل و دو جداره کردن پنجرهها ازنظر همسایهها و فامیل ” در رتبه های اول و دوم و گویهی ” مورد تمسخر قرار گرفتن از دیگران در صورت استفاده از ماسک و کلاه و عینک و دستکش ” و “سرکار نرفتن در روزهای گردوغباری” در رتبهی آخر قرار دارند. این نتیجه نشان میدهد که بستن منافذ و ماندن اعضای خانواده در منزل و همچنین ماندن فرزندان در منزل و نرفتن آنها به مدرسه در بین کل پاسخگویان در رتبه های اول می باشد. و بستن منافذ و ماندن اعضای خانواده در منزل و ماندن فرزندان در منزل و نرفتن آنها به مدرسه و همچنین گذشتن از تفریح و دید و بازدید در بین شهری و روستایی تقریبا به صورت مشترک در رتبه های اول تا سوم قرار دارد و “مورد تمسخر قرار گرفتن از دید دیگران” در هر سه گروه در اولویت آخر بوده است.
*نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های نیت رفتاری پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان می دهد که گویه های ” خانواده ما میخواهد که در روزهای گرد و غباری پیادهروی و ورزش صبحگاهی انجام ندهد."، ” خانواده ما تصمیم دارد در زمان گرد و غبار از منزل خارج نشوند “، ” اعضای خانوادهام تصمیم دارند که در روزهای گردوغبار از ماسکهای فیلتردار استفاده کنند” در رتبه های اول تا سوم و گویه های ” اعضای خانوادهام در نظر دارند که در روزهای گردوغبار شیر مصرف کنند” در بین کل پاسخگویان در رتبهی آخر قرار دارد. و در بین پاسخگویان شهری گویه های” من مصمم هستم در آینده در ایام گرد و غبار، راههای نفوذی هوا به منزل را ببندم” و ” اعضای خانوادهام تصمیم دارند که در روزهای گردوغبار از ماسکهای فیلتردار استفاده کنند” و” خانواده ما میخواهد که در روزهای گرد و غباری پیادهروی و ورزش صبحگاهی انجام ندهد” در رتبه های اول و گویه های” اعضای خانوادهام در نظر دارند که در روزهای گردوغبار شیر مصرف کنند” در رتبهی آخر قرار دارد. و همچنین در بین پاسخگویان روستایی گویه های” اعضای خانوادهام تصمیم دارند که در روزهای گردوغبار از ماسکهای فیلتردار استفاده کنند” و ” خانواده ما میخواهد که در روزهای گرد و غباری پیادهروی و ورزش صبحگاهی انجام ندهد ” و” اعضای خانوادهام مصمم هستند که در روزهای گردوغبار داخل منزل را مرطوب نگه دارند ” در رتبه های اول تا سوم و گویه های ” خانواده ما میخواهد در زمان گرد و غبار، از رفتن فرزندان به مدرسه جلوگیری کند ” در رتبهی آخر قرار دارد. این نتیجه نشان می دهد که رتبه های اول تا سوم تقریبا از نظر همه در اولویت بوده اند. و مهمترین نکتهای که وجود دارد این است که گویه “نوشیدن شیر” در بین هر سه گروه تقریبا در رتبه های آخر قرار دارد و این می تواند ناشی از عدم اطلاع رسانی به مردم از طرف مسئولین مربوطه در سطح شهر و روستا از طریق رسانه باشد.
*نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های حساسیت درک شده پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان می دهد که گویه های “در مورد ابتلای خود و اعضای خانوادهام به بیماری نگران هستم"، ” خانواده ما تصمیم دارد در زمان گرد و غبار از منزل خارج نشوند"، ” ورود فلزات سمی به همراه گرد و غبار به کشور” در رتبه های اول تا سوم و گویهی” ذرات گرد و غبار به اسباب و اثاثیه منزل آسیب میرساند.” در بین کل پاسخگویان و شهر به طور مشترک در رتبهی آخر قرار دارد. و همچنین در بین پاسخگویان روستایی گویه های” ذرات گرد و غبار به اسباب و اثاثیه منزل آسیب میرساند” و ” ورود فلزات سمی از کشورهای همسایه به کشور ” و” در روزهای گرد و غبار حوصله اعضای خانوادهام سر میرود ” در رتبه های اول تا سوم و گویهی ” گرد و غبار باعث ایجاد نارضایتی خانوادهام از محل زندگی می شود ” در رتبهی آخر قرار دارد. این نتیجه نشان می دهد که رتبه های اول تا سوم و رتبه آخر در بین کل پاسگویان و شهری ها در اولویت یک تا سه بوده اند. و مهمترین نکته ای که وجود دارد این است که پاسخ روستاییان در این زمینه کاملا خلاف پاسخ شهری ها رد زمینه حساسیت های درک شده از گرد و غبار می باشد که می توان گفت نوع زندگی و دسترسی به امکانات و اطلاعات روستاییان نسبت به شهری ها می تواند در این نوع برداشت از مشکلات تأثیر به سزایی داشته باشد.
*نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های شدت درک شده پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان می دهد که گویه های ” بیماریهای ایجاد شده از گرد و غبار را باید جدی گرفت “و ” گرد و غبار می تواند باعث ایجاد بیماریها و عفونتهایی در فرد شود ” و ” درمان بیماریهای ایجاد شده از طریق گرد و غبار پرهزینه میباشد ” در رتبه های اول تا سوم و گویهی “تشخیص درمان بیماریهای ایجاد شده از طریق گرد و غبار سخت میباشد.” در بین کل پاسخگویان در رتبهی آخر قرار دارد. و در بین پاسخگویان شهری گویه های ” بیماریهای ایجاد شده از گرد و غبار را باید جدی گرفت ” و ” بهبهان همواره در معرض گرد و غبار است ” و” درمان بیماریهای ایجاد شده از طریق گرد و غبار پرهزینه میباشد ” در رتبه های اول و گویه ی ” گرد و غبار می تواند باعث از بین رفتن پوشش گیاهی در منطقه شود ” در رتبهی آخر قرار دارد. و همچنین در بین پاسخگویان روستایی گویه های ” بیماریهای ایجاد شده از گرد و غبار را باید جدی گرفت ” و ” گرد و غبار می تواند باعث از بین رفتن پوشش گیاهی در منطقه شود ” و” گرد و غبار می تواند باعث ایجاد بیماریها و عفونتهایی در فرد شود ” در رتبه های اول تا سوم و گویه ی ” بهبهان همواره در معرض گرد و غبار است ” در رتبهی آخر قرار دارد. این نتیجه نشان می دهد که رتبه اول در بین کل پاسخگویان و شهری ها و روستائیان از اهمیت زیادی برخوردار است و مهمترین نکته ای که وجود دارد این است که تشخیص بیماری های ایجاد شده از طریق گرد و غبار تقریبا بین هر سه دسته(کل، شهری، روستایی) جزء سه اولویت آخر شده که نشان از شدت درک شده افراد از عواقب بیماری های ایجادشده و همچنین مشخص نبودن و درنتیجه خطرناک بودن این بیماری ها دارد.
* نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های موانع درک شده پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان می دهد که گویه های ” استفاده از دستکش هنگام گرد و غبار در آب و هوای گرم قابل تحمل نیست “و ” استفاده از ماسک در هوای گرم، سخت و غیر قابل تحمل میباشد” و ” همیشه موقع گرد و غبار از سوی دولت تعطیل اعلام نمی شود ” در رتبه های اول تا سوم و گویهی ” بدلیل هزینه های زیاد خرید ماسک و دستکش برای تمام اعضای خانواده امکان پذیر نیست” در بین کل پاسخگویان در رتبهی آخر قرار دارد. و در بین پاسخگویان شهری گویه های ” همیشه موقع گرد و غبار از سوی دولت تعطیل اعلام نمی شود” و ” استفاده از ماسک در هوای گرم، سخت و غیر قابل تحمل میباشد ” و” تعطیل کردن کار و شغل موقع گرد و غبار آسان نیست” در رتبه های اول و گویهی ” بدلیل هزینه های زیاد خرید ماسک و دستکش برای تمام اعضای خانواده امکان پذیر نیست” در رتبهی آخر قرار دارد. و همچنین در بین پاسخگویان روستایی گویه های” همیشه موقع گرد و غبار از سوی دولت تعطیل اعلام نمی شود” و ” استفاده از ماسک در هوای گرم، سخت و غیر قابل تحمل میباشد” و” تعطیل کردن کار و شغل موقع گرد و غبار آسان نیست” در رتبه های اول تا سوم و گویهی” بدلیل هزینه های زیاد خرید ماسک و دستکش برای تمام اعضای خانواده امکان پذیر نیست ” در رتبهی آخر قرار دارد. این نتیجه نشان میدهد که رتبه اول و دوم و سوم تقریبا در بین هر سه گروه از نظر رتبه بندی نزدیک به هم می باشد و در بین کل پاسخگویان و شهری ها و روستائیان از اهمیت زیادی برخوردار است و مهمترین نکته ای که وجود دارد این است که ” بدلیل هزینه های زیاد خرید ماسک و دستکش برای تمام اعضای خانواده امکان پذیر نیست ” و ” نرفتن دانش آموزان به مدرسه موقع گرد و غبار به دلیل عقب افتادن از درسها میسر نیست ” بین دو دسته(کل، شهری) جزء سه اولویت آخر شده که نشان از مهم بودن این موانع از نظر خانوارها برای مقابله با اثرات گرد و غبار دارد و گویه ی ” استفاده از دستکش هنگام گرد و غبار در آب و هوای گرم قابل تحمل نیست ” از نظر خانوارهای روستایی در اولویت آخر قرار دارد.
* نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های منافع درک شده پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان می دهد که گویه های “جلوگیری از رفتن فرزندان به مدرسه باعث حفظ سلامتی آنها می شود"و “بستن روزنههای ورودی گرد و غبار به منزل به پیشگیری از بیماریهای گرد وغباری و نیز تمیزی اثاثیه منزل کمک می کند ” و ” هزینه های پیشگیری در مقابل گرد و غبار خیلی کمتر از هزینه های درمان بیماری ناشی از آن است” در رتبه های اول تا سوم قرار دارد. و در بین پاسخگویان شهری و روستایی گویه های ” استفاده از ماسک و دستکش تا حد زیادی از ورود ذرات گرد و غبار به بدن جلوگیری می کند” و “هزینه های پیشگیری در مقابل گرد و غبار خیلی کمتر از هزینه های درمان بیماری ناشی از آن است ” و” بستن روزنههای ورودی گرد و غبار به منزل به پیشگیری از بیماریهای گرد وغباری و نیز تمیزی اثاثیه منزل کمک می کند ” در رتبه های اول قرار دارد. این نتیجه نشان می دهد که رتبه اول و دوم و سوم تقریبا در بین هر سه گروه از نظر رتبه بندی نزدیک به هم می باشد و در بین کل پاسخگویان و شهری ها و روستائیان از اهمیت زیادی برخوردار است و پاسخگویان شهری و روستایی کاملا پاسخ های مشابه و منافع درک شده یکسانی از این وضعیت داشته اند.
* نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های خودکارآمدی پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان می دهد که گویه های ” تهیه شیر در روزهای گردوغبار برای خانواده من امکان پذیر است” و “بستن منافذ و درزهای ورودی منزل برای خانواده من امکان پذیر است” و ” خانواده من توانایی خرید ماسکهای فیلتردار را دارد” در رتبه های اول تا سوم قرار دارد و گویهی “در صورت افزایش روزهای گردوغبار میتوانم به مناطق دارای آب و هوای خوب مهاجرت کنم” در رتبه آخر پاسخگویان قرار دارد و در بین پاسخگویان شهری گویه های ” بستن منافذ و در روزهای ورودی منزل برای خانواده من امکان پذیر است” و “من در گرما طاقت استفاده از ماسک را دارم” و” در صورت افزایش روزهای گردوغبار میتوانم به مناطق دارای آب و هوای خوب مهاجرت کنم” در رتبه های اول تا سوم قرار دارد و گویه های ” خانواده من توانایی خرید ماسکهای فیلتردار را دارد” در رتبه آخر قرار دارد. این نتیجه نشان می دهد که در بین روستاییان گویه های ” من در گرما طاقت استفاده از ماسک را دارم” و “خانواده من توانایی خرید پردههای ضخیم را دارد ” و” در صورت افزایش روزهای گردوغبار میتوانم به مناطق دارای آب و هوای خوب مهاجرت کنم” و گویهی "تهیه شیر در روزهای گردوغبار برای خانواده من امکان پذیر است” در رتبه آخر قرار دارد.
* نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های خودکارآمدی پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان می دهد که گویه های “تعویض لباسها، شستن سر و دست و صورت و یا استحمام بعد از بازگشتن به منزل” و ” استفاده از ماسک معمولی” و “ماندن اعضای خانواده در منزل” در رتبه های اول تا سوم قرار دارد. و گویهی” دو جداره کردن پنجرههای منزل” در رتبه آخر پاسخگویان قرار دارد. و در بین پاسخگویان شهری گویه های ” نگه داشتن تعدادی ماسک در منزل ” و ” عدم خرید میوه، سبزیجات و مواد غذایی از حاشیه خیابان و دستفروشها” و"مرطوب نگه داشتن منزل” در رتبه های اول سوم قرار دارد و گویهی “استفاده از ماسک معمولی” در رتبه آخر قرار دارد. این نتیجه نشان می دهد که در بین روستاییان گویه های “مرطوب نگه داشتن منزل” و “نگه داشتن تعدادی ماسک در منزل” و “استفاده از ماسک فیلتردار” در رتبه اول تا سوم و گویهی "استفاده از ماسک معمولی” در رتبه آخر قرار دارد. این نکته مورد توجه می باشد که استفاده از ماسک معمولی بین دو گروه شهری و روستایی در اولویت آخر قرار دارد و این می تواند بیانگر ناکارآمدی ماسک در مقابله با ذرات گردوغبار برای افراد باشد.
* نتایج حاصل از رتبه بندی گویه های خودکارآمدی پاسخگویان در خصوص گرد و غبار نشان می دهد که گویه های ” دوستان و اقوام"، “اینترنت” و ” همکاران” در رتبه های اول تا سوم قرار دارد و گویهی ” معلمین مدارس فرزندان ” در اولویت آخر پاسخگویان قرار دارد و در بین پاسخگویان شهری گویه های “همکاران” ، “دوستان و اقوام” ،"رادیو ” و “تلویزیون” در رتبه های اول سوم قرار دارد و گویهی ” معلمین مدارس فرزندان"در اولویت آخر قرار دارد. و در بین روستاییان گویه های “دوستان و اقوام"، ” همکاران “، ” اینترنت ” در رتبه های اول تا سوم و گویهی ” نشریات و مجلات ” در رتبه آخر قرار دارد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان داشت که نظر به اینکه سه گویهی ” دوستان و اقوام"، “اینترنت” و “همکاران” در رتبه های اول هر سه گروه قرار دارد، روشهایی مقابله ای با گرد و غبار از طرف پزشکان و به نوعی مراکز بهداشت و درمانی موجود در منطقه تبلیغ و راهنمایی در این زمینه را برای شهروندان خود ارائه نکرده اند و متأسفانه در این زمینه کوتاهی بسیار زیادی انجام گرفت. و در مورد دیگر با توجه به اینکه شغل کشاورزی در رتبه دوم شغل اصلی افراد بیان شده است، از مراکز خدمات ترویج و آموزش کشاورزی و همچنین جهاد کشاورزی انتظار می رفت که در زمینه آموزش روش های مقابله ای به کشاورزان منطقه که زن و مرد در کشت محصولات مختلف و همچنین در دامداری های سنتی و نیمه سنتی مشغول هستند ارائه می کردند، و توجه به کشاورزان به این دلیل حائز اهمیت می باشد که شهرستان بهبهان در سطح استان رتبه اول از نظر تعداد دام را دارا می باشد و به همین دلیل در این زمینه افراد زیادی در طول روز در محیط بیرون از منزل در معرض گرد و غبار فعالیت می کنند که آموزش و آگاهی به این افراد بسیار ضروری و مورد نیاز می باشد، لذا هیچگونه فعالیتی از این مراکز ارائه نشده و یا حداقل بسیار کم ارائه شده است. نکته بسیار مهم دیگر ” معلمین مدارس فرزندان ” می باشد که متأسفانه جزء اولویتهای آخر قرار دارد، و با توجه به اینکه دانش آموزان دبستانی و راهنمایی در سنین پایین هستند و در معرض آسیب پذیری بیشتر می باشند، مدارس و معلمان در زمینه آگاهی دادن به دانش آموزان و حتی اولیاء آنها می تواند بسیار مفید واقع شوند که متأسفانه در این زمینه نیز فعالیتی انجام نگرفته و یا خیلی کم صورت گرفته که باید در این زمینه توجه بیشتر ی به خرج داد.
ب- بحث و نتیجه گیری از فرضیه های پژوهش
- آیا بین سطح آگاهی خانوارهای شهری و روستایی در خصوص رفتارهای مقابلهای با گرد و غبار تفاوت آماری معنا داری وجود دارد؟
نتایج حاصل از مقایسه بین آگاهی پاسخگویان در زمینه گرد و غبار بر حسب محل زندگی در سطح یک درصد تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. این نتیجه بیانگر آن است که محل زندگی پاسخگویان در آگاهی آنان نسبت به گرد و غبار مؤثر است و پاسخگویان در این زمینه دیدگاه متفاوتی با یکدیگر دارند. و آگاهی روستائیان نسبت به شهری ها در زمینه گرد و غبار کمتر می باشد. با توجه به اینکه افراد ساکن شهر دسترسی بیشتر و بهتری به امکانات ارتباطی از طریق اینترنت با سرعت بالا دارند و همچنین از سطح تحصیلات بهتری برخوردارند و دسترسی بیشتری به منابع اطلاعاتی(کتابخانه، کافی نت، روزنامه ها و…) دارند، می توان بیان داشت که آگاهی شهری ها نسبت به روستایی ها در زمینه گرد و غبار بیشتر بوده است.
- آیا بین خانوارهای شهری و روستایی از نظر سازههای مدل رفتار برنامه ریزی شده تفاوت آماری معناداری وجود دارد؟
بین نگرش پاسخگویان نسبت به رفتارهای مقابلهای با پدیده گرد و غبار بر حسب محل زندگی تفاوت آماری معنیداری وجود ندارد. این نتیجه بیانگر آن است که روستاییان و شهرنشینان نگرش یکسانی به این رفتارها دارند.
نتایج نشان میدهد بین هنجارهای ذهنی پاسخگویان نسبت به رفتارهای مقابلهای با گرد و غبار بر حسب محل زندگی تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد. به عبارت دیگر هنجارهای ذهنی روستاییان و شهرنشینان نسبت به این رفتارها یکسان است.
نتایج نشان میدهد که بین نیت رفتاری پاسخگویان نسبت به رفتارهای مقابلهای با گرد و غبار بر حسب محل زندگی در سطح یک درصد تفاوت آماری معنیداری وجود دارد. این نتیجه بیانگر آن است که محل زندگی پاسخگویان در نیت رفتاری آنان نسبت به انجام رفتارهای مقابله ای در زمینه گرد و غبار در آینده تأثیر به سزایی داشته است و پاسخگویان در این زمینه نیت رفتاری متفاوتی با یکدیگر دارند. به عبارت دیگر نیت رفتاری شهرنشینان برای انجام رفتارهای مقابلهای با گرد و غبار بیشتر از روستائیان میباشد و دلیل آن می تواند این باشد که شهرنشینان از نظر دسترسی به امکانات مورد نیاز به جهت بکارگیری و بروز چنین رفتارهایی در شرایط بهتری قرار دارند.